Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Oroszország felszólította az Ukrajnával szomszédos országokat, hogy ne merjék a repülőtereiket elérhetővé tenni Ukrajnának

Létrehozva:

IGOR KONASENKOV | FOTÓ: OROSZ VÉDELMI MINISZTÉRIUM / AFP

Máskülönben hadviselő felekként fognak rájuk tekinteni.

A Reuters tudósítása alapján a román Digi 24 számolt be arról, hogy Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kijelentette, úgy is felfogható, hogy bármelyik ország, amelyik a területén szállásolja el az ukrán harci gépeket, belépett a konfliktusba.

Az Interfax ukrán hírügynökség szerint a szóvivő külön kiemelte Romániát. Mint mondta, biztos információjuk van arról, hogy ukrán harci gépeket engedtek be Románia légterébe és „más határmenti országokéba”. 

A Magyar Hang az AP hírügynökséget idézi: az orosz védelmi minisztérium azt hangoztatta, hogy egyes harci gépek Ukrajnával szomszédos országokban pihentek, de a Románián kívüli országokat ugyanúgy nem nevezték meg.

A Digi24 azt írta még, hogy egy ukrán repülőgép véletlenül valóban belépett a román légtérbe a konfliktus első napján. A Szuhoj 27 típusú vadászgépet elfogta a román légierő két F-16-os repülőgépe Észak-Romániában, azonnali leszállásra kísérték az egyik légibázisra, majd elengedték.  Az incidensért később az ukrán védelmi miniszter elnézést kért.

Konasenkov azt is állítja, hogy az orosz csapatok bizonyítékot találtak arra, hogy az ukránok az amerikai védelmi minisztérium támogatásával biológiai fegyvereket fejlesztettek lépfene, kolera és más kórokozók felhasználásával. Putyinék szerint az ukrán egészségügyi minisztérium körlevélben adott utasítást a terhelő bizonyítékok, vagyis a vírusok és baktériumot elpusztítására.

Konasenkov elmondta, hogy az orosz hadsereg a közeljövőben precíziós csapásokat fog mérni az „ukrán katonai-ipari komplexum” egyes üzemeire, ezért előre figyelmezteti ezen gyárak munkásait.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink