Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Koronavírus: Angliában új módszerrel számolják a haláleseteket

Létrehozva:

Eddig 46 706 halálos áldozata volt Nagy-Britanniában a koronavírusnak, most viszont 41 300-at tartanak számon. 

Az Angliában most bevezetett számolási módszer miatt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma mintegy ötezerrel csökkent. Az egészségügyi minisztérium ugyanis bejelentette, hogy mostantól csak azokat a haláleseteket tekintik koronavírus következményének, amelyek egy pozitív vírustesztet követő 28 napon belül következtek be. Ezzel az angol egészségügy alkalmazkodik az Egyesült Királyság többi részéhez, ahol eddig is ezt a módszert alkalmazták.

Azokat a betegeket, akik a pozitív vírustesztet követő 28 napon túl, de kevesebb mint 60 napon belül halnak meg, csak akkor számolják a többi koronavírus okozta elhalálozáshoz, ha halotti bizonyítványukon az egészségügyi hatóságok a Covid-19-et tüntetik fel halálokként.

Az új módszer szerint Nagy-Britanniában 41 329 halálesetet tartanak nyilván, míg a régi rendszer szerint a SARS-CoV-2 vírusnak 46 706 halálos áldozata volt. Ez a szám a legmagasabb Európában.

Korábban Angliában minden halálesetet a vírus okozta Covid-19-betegségnek tudtak be, ha a pacienst korábban koronavírusra diagnosztizálták. A tudósok szerint kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy valamennyi fertőzött valóban a Covid-19-ben hunyt-e el, vagy valamilyen más betegség okozta a halálát.

„Az angliai halálesetek ezen számítása mellett azért döntöttek, hogy nehogy alábecsüljék a vírus halálos áldozatainak számát a világjárvány korai szakaszában – közölte John Newton, az Angliai Közegészségügyi Intézet egyik igazgatója. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink