Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Sikerült megállítani az olajszivárgást Mauritiusnál

Létrehozva:

Bevált a szivattyúzás, de még nincs vége: egyre szélesebb a rés a hajón, és még van benne 1800 tonna üzemanyag.

Sikerült megállítani az üzemanyag szivárgását a zátonyra futott japán teherhajóból – írja az MTI. A panamai zászló alatt közlekedő, rakomány nélküli teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, Mauritius partjainál. A hajótest mostanra a folyamatos hullámzás hatására megrepedt, üzemanyagtartályból csütörtök óta folyt a gázolaj.

A Wakashio nevû, rakomány nélküli japán teherhajó megrepedt üzemanyagtartályából kifolyt olaj szennyezi az Indiai-óceán partját Riviere des Creolesnél 2020. augusztus 9-én / Fotó: MTI/AP/Sophie Seneque

A hatóságok ökológiai vészhelyzetet hirdetettek, mert mintegy ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve a környezetet. A tartályokból ezer tonnányit kiszivattyúztak,  460 tonnányit a tengerből gyűjtöttek össze. Keddre már csupán 1800 tonna üzemanyag maradt a hajón.

Bár a szivárgást megállították, most az a veszély fenyeget, hogy kettétörik a hajótest és a megmaradt gázolaj is a tengerbe kerül. A japán tulajdonos is megerősítette, hogy kiszélesedett a hajótesten keletkezett rés. A jármű önállóan képtelen haladni ezért vontatóra vették, hogy az áramlatok hatására ne sodródjon el.

2020. augusztus 7-én készült kép, a Wakashio nevû, rakomány nélküli japán teherhajóról, amelynek megrepedt üzemanyagtartályából olaj folyik az Indiai-óceánba / Fotó: MTI/AP/Eric Villars

 

Legnépszerűbb cikkeink