Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egymillió házat dönthet romba az Ida hurrikán

Létrehozva:

Fotó: AFP / Patrick T. Fallon

A négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el a déli állam partjait.

Lecsapott az Ida hurrikán az amerikai Louisiana állam partjaira helyi idő szerint vasárnap délután.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: „Az Ida az egyik leghevesebb vihar, amely a modern időkben Louisianában ért partot.” A kormányzó arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak otthon, és legyenek türelemmel, mert a hatóságok nem tudják, milyen gyorsan tudnak válaszolni a segélyhívásokra. „Fel kell készülniük arra, hogy a vihar elvonulta után még legalább 72 óráig otthonukban maradnak segítség nélkül. Mindent megteszünk azért, hogy ennél előbb odaérjünk, ehhez minden lehetséges erőforrás rendelkezésre áll”.

A Nemzeti Gárda 4900 tagját riasztották, valamint 195 vízi mentő jármű, 73 hajó és 34 helikopter is a rendelkezésükre áll, amelyekkel segíteni tudnak a lakosoknak – tudatta a kormányzó. Louisiana államban helyi idő szerint délután három órakor már 285 000 fogyasztónál nem volt áram.

Joe Biden elnök vasárnap délután felszólította a lakosokat, hogy hallgassanak a hatóságok szavára, és maradjanak biztonságos helyen mindaddig, amíg az Ida hurrikán el nem vonul. Biden valószínűnek nevezte, hogy a hurrikán pusztítása óriási lesz. Ígéretet tett arra, hogy előteremtik az összes szükséges eszközt a mentéshez és a helyreállításhoz, amelyek azonban néhány helyen hetekig is eltarthatnak.A Fehér Ház este közölte: az elnök katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította Louisianát.

A Business Insider című amerikai hírportál beszámolója szerint a négyes fokozatú Ida csaknem egymillió házat fenyeget Louisiana, Alabama és Mississippi államok part menti területein, ezek akár meg is semmisülhetnek. A CoreLogic elemző vállalat becslésük szerint a károk meghaladják majd a 220 milliárd dollárt.

JAz Ida Louisiana partjaira csapott le helyi idő szerint vasárnap délután. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el a déli állam partjait a Mexikói-öböl felől. Az Ida az idei hurrikánidény kilencedik trópusi vihara, és a negyedik, amely hurrikánná erősödött.

16 éve ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a hármas erősségű Katrina hurrikán, akkor több mint 1800 ember vesztette életét.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink