Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony Gergely: Elzárom a pénzcsapokat

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

A főpolgármester nagyinterjút adott a Népszavának, ebből szemezgettünk.

„Az a kötelességem, hogy érvényt szerezzek a Fővárosi Közgyűlés döntésének, és világossá tegyem az Orbán-kormánynak: itt a vége a sunnyogásnak” – mondta Karácsony Gergely a Népszavának adott interjújában a Fudan kontra Diákváros vitájáról. A főpolgármestre azt szerette volna: előbb állapodjanak meg, szerezzék meg mindazt, ami a budapestiek érdeke, a Diákvárost és az egészségügyi fejlesztéseket, így a kormány is megkapja, ami neki fontos, a vb-t. „Csakhogy a kabinet azóta többszörösen megszegte a megállapodást”– tette hozzá.

A főpolgármester sokszor hangoztatta, hogy a Diákváros elsősorban nem fővárosi ügy, hiszen leginkább a vidékieknek hiányozna az a több ezer kollégiumi férőhely, ami nem épülhetne meg a Fudan Egyetem miatt. „De az világos, hogy a vb támogatásának visszavonásáról azonban nem akart egyszemélyben dönteni a rendkívüli jogrend idején, a Fudan-törvények megszavazása után pedig most először ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, ezért jött el az ideje a döntésnek” – tette hozzá.

„Még nem történt semmi visszafordíthatatlan, remélem, hogy nem is fog a választásokig. Hiszen a megoldás pofonegyszerű: Orbán Viktor egyetlen mondattal hatályon kívül helyezheti a Fudan-törvényt. Ha ezt nem teszi, akkor erre népszavazással kényszeríthetjük” – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, bízik abban, hogy a népszavazási kérdéseit hétfőn jóváhagyja a Nemzeti Választási Bizottság. Véleménye szerint azonban mégiscsak a kormányváltás az, ami mindent elrendez: akkor lesz Diákváros, lesz egészségügyi fejlesztés, és akkor akár VB is lehet.

Kampányában nem akarja tagadni, hogy főpolgármester, hiszen „az én megválasztásom az ellenzék eddigi legnagyobb politikai sikere volt, az ellenzéki pártok kormányzóképességét leginkább a városházi koalíció együttműködése mutatja”. Azért vállalta a jelöltséget, mert szerinte az elmúlt két év munkája a legkomolyabb tanúságtétel arról, hogy az ellenzék képes nagyon nehéz körülmények között is vezetni a várost.

Karácsony szerint van esély arra is, hogy az egész NER-rendszert leépítsék: „lényege a közpénz, én pedig elzárom a pénzcsapokat” – jelentette ki hozzátéve, hogy ehhez kétharmad sem kell, sőt új alkotmány sem, ehhez okos politika, kidolgozott program kell. „Ha a csapok elzárulnak, meglátják, sokan lesznek, akik hirtelen őszinteségi rohamot kapnak a kihallgatásokon”. Azt mondta, ha ő leszek a miniszterelnök, akkor biztosan nem állami gigaberuházásokat fognak csinálni, olyan építőipari cégekkel, amelyek a NER zsebében vannak.

Arra, hogy ha mégis a Fidesz nyerne 2022-ben, hogyan folytatná a főpolgármesterséget, úgy válaszolt: „Nem szívesen gondolkodok B tervben, mert a jelenlegi peremfeltételek melletti folytatás szinte lehetetlen vállalkozás”.

Legnépszerűbb cikkeink