Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Lángolt a Főtaxi központja mögött egy raktárépület a Kerepesi úton

Létrehozva:

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Még ma reggel is dolgoztak a tűzoltók, miután vasárnap este kigyulladt a Főtaxi Kerepesi úti központjánál egy raktárépület.

A tűz rendkívül gyorsan terjedt, a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint száz fővárosi tűzoltó mintegy húsz járművel vonult ki a helyszínre, ahol körülbelül ezer négyzetméteren lángolt az épület. Mint írták, egy földszintes raktárépület tetőszerkezete gyulladt ki.

A tűzoltóknak hajnali kettőre sikerült megállítaniuk a lángok továbbterjedését. Akkor már 14 vízsugárral dolgoztak a lángok megfékezésén. Reggel fél hét körül még mindig tartott az oltás, a raktár tetejének megbontásával foglalkoztak a tűzoltók. A füstöt még akkor is messziről látni lehetett.

A munkálatokat nemcsak az nehezítette, hogy az épület tetőszerkezete fából készült, és gyorsan terjedtek a lángok, valamint hogy éjszaka viharos szél tombolt, hanem az is, hogy az épület egy része nehezen megközelíthető. Az OKF tájékoztatása szerint a tűz a szomszédos irodaépületre nem terjedt át, de a munkálatok idejére kiürítették az ingatlant.

Kerepesi út 15. szám alatti épület egy száz évnél is idősebb épület, amit még 1913-ban kezdtek építeni, amikor megalapították a cég jogelődjét, a Budapesti Automobil Közlekedési Rt.-t. A 3000 négyzetméter alapterületű első garázshelyiség kezdetben 300 gépkocsi befogadására volt alkalmas.

Ahogy a Travelo írja, a Főtaxi Kerepesi úti székházához számos világszabadalom kapcsolódik, itt alkalmaztak először kocsimosó futószalagot, a mosópályán óránként 120 kocsit tudtak megtisztítani, és itt üzemelték be az első taxidrosztot is. A Drost Tivadar német mérnökről elnevezett készülék a világon elsőként tette lehetővé, hogy a kezelőszemélyzet ellenőrizhesse és szabályozhassa a városi állomáshelyeken lévő taxikocsik számát.

1941-től ebben az épületben alkalmazták először a rendeléseket fogadó lámpatáblás telefonközpontot is, ami napi 13 ezer hívást tudott kezelni.

UPDATE: a Főtaxi közleménye a fővárosi Kerepesi úton történt tűzeset kapcsán:

A Főtaxi szolgáltatásaiban nincs fennakadás

Augusztus 8-án a Főtaxi budapesti Kerepesi úti irodaháza mögött kigyulladt egy, nem a Főtaxi által használt raktárépület. A tűzoltók augusztus 9-én reggelre megfékezték a lángokat, de az oltási munkálatok még délelőtt is folytak. A tűzoltók megfeszített munkájának köszönhetően a tűz nem terjedt át a Főtaxi irodaépületére és személyi sérülés sem történt. A taxiszolgáltatás zavartalanul üzemel, az utasok a megszokott módon, fennakadás nélkül rendelhetnek taxit akár telefonon, akár a mobiltelefonos alkalmazáson keresztül. Köszönjük a tűzoltásban résztvevők áldozatos munkáját!

Legnépszerűbb cikkeink