Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Júliusban 3,8 százalékkal nőttek az árak tavalyhoz képest

Létrehozva:

Hentespult a Fény utcai piacon / Fotó: Pozsonyi Roland

Az elmúlt egy évben a krumpli több mint 17, a kolbász több mint 16 százalékkal lett drágább. A benzin viszont olcsóbb lett.

A Központi Statisztikai Hivatal kiadta a 2020 júliusára vonatkozó adatokat. Ezek alapján a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. De mutatjuk részleteiben is.

12 hónap alatt

Az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 17,1, a párizsi, kolbászé 16,1, a cukoré 14,5, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 11,5, a tojásé 8,9 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3, ezen belül a dohányáruk – főként a termékkört érintő jövedékiadó-emelés következtében – 9,7 százalékkal drágultak. A jármű-üzemanyagok ára 4,2 százalékkal csökkent.

1 hónap alatt

2020 júniusához képest júliusra a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékos mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékos növekedését. Az idényáras élelmiszereken belül a friss hazai és déligyümölcsök – a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett – 3,3 százalékkal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta.

A nem idényáras élelmiszereken belül az étolaj 2,2, a tojás 1,9, a tej 1,3, a kenyér 1,0 százalékkal drágább, a burgonya 6,4, a sertéshús 3,9 százalékkal olcsóbb lett. A dohánytermékek jövedéki adója július 1-jétől emelkedett, ami a termékcsoport árának 1,4 százalékos növekedését eredményezte. A szolgáltatások 1,4 százalékkal drágultak, ezen belül – a közterületi parkolás ingyenességének megszűnése hatására – az autópályadíj, illetve gépkocsikölcsönzés, parkolás díja 31,1, az üdülési szolgáltatásoké pedig 7,6 százalékkal magasabb lett. A jármű-üzemanyagok az olajárak és a jövedéki adó emelkedésének hatására 8,1 százalékkal többe kerültek.

Legnépszerűbb cikkeink