Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

John Bolton: széteshet a NATO, ha újra Trump lesz az elnök

Létrehozva:

A korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint Trump nem érzi a hivatalának súlyát. 

Széteshet az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete (NATO), ha ismét Donald Trumpot választják elnökké az Egyesült Államokban – jelentette ki a dpa német hírügynökségnek adott interjúban John Bolton, az elnök korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadója.

A pénteken ismertetett interjúban a keményvonalasként számon tartott veterán diplomata reményét fejezte ki, hogy Trump elveszíti az elnökválasztást.

Bolton élesen bírálta a washingtoni kormányzat döntését, hogy csapatokat von ki Németországból. A volt főtanácsadó szerint ez nem más, mint büntetés, amiért Németország és az Egyesült Államok kereskedelmében nagy a német többlet, és Berlin továbbra sem fordítja GDP-jének két százalékát védelmi célokra.

„Ezek egyike sem elfogadható érv” – szögezi le John Bolton. „Azért csinálja, mert úgy gondolja, hogy Németország ezt érdemli” – mondta Trumpról volt főtanácsadója.

„Azt hiszem, hogy mindaz a kár, amelyet otthon és külföldön okozott, viszonylag gyorsan helyrehozható, ha csak egy ciklust szolgál” – nyilatkozta John Bolton. „Ha két ciklust tölt ki, több kárt tud okozni, és azt már nehezebb lesz kijavítani. Úgy érzem, egy második Trump-ciklusban veszélybe kerülhet a NATO, és szerintem ezt az európaiak fel sem fogják” – hangoztatta John Bolton, aki szerint Trump lassan négy év után sem érzi át hivatalának súlyát.

„Nem érti teljesen, mint jelent az Egyesült Államok elnökének lenni” – szögezte le John Bolton.

A diplomata, aki George W. Bush elnöksége idején az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt, 2018 tavaszától tavaly őszig volt az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. 2019 szeptemberében távozott a posztról. Bevallása szerint saját elhatározásból mondott fel, de Trump azt állítja, hogy ő bocsátotta el a főtanácsadót, mert számos kérdésben nem értettek egyet. Bolton szerint Trump sem közvetve, sem közvetlenül nem kérte, hogy nyújtsa be a lemondását. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink