Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Új tender is jöhet a 3-as metró felújításának egy részére

Létrehozva:

A főváros nem akar 18 milliárdos pluszpénzt fizetni a Swietelskynek, viszont sürget az idő az EU-s támogatások határideje miatt.

Nem akarja kifizetni a főváros az osztrák Swietelskynek a hármas metró Lehel tér – Nagyvárad tér közötti alagútszakaszának felújításával kapcsolatos többletköltség-igényét, írja a Népszava, ezért akár új tender kiírása is jöhet. A cég 18 milliárddal akar többet, szerinte „az előállt költségnövekedések objektívek, azokat a megrendelői késedelem okozta, ennek okán a korábbi árengedmények után továbbiakra nincs lehetőség”.

A főváros és a BKV viszont nem akar 18 milliárddal többet fizetni egy 46,8 milliárdos szerződésre. Az is lehet, hogy több projektet írnak ki, ha nem sikerül megegyezni. A vállalkozói szerződés erre a projektelemre egyébként július 24-én lejárt.

A vita nem érinti az állomások felújítását, amit a Swietelsky másik leányvállalata, a Swietelsky Építő Kft. végzi.

Probléma, hogy ha emiatt elhúzódik a felújítás, és nem sikerül 2023 végéig befejezni, akkor a főváros elbukhat 172,7 milliárd forintnyi EU-s támogatást. A főváros emiatt nem aggódik, de szakértők szerint a kényszerhelyzetben lévő főváros gondba kerülhet, ha az új tenderre csak nagyobb összegű ajánlatok érkeznek, vagy a késlekedés miatt az egész projekt nagyon megcsúszik.

Legnépszerűbb cikkeink