Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Terrorgyanúval tartóztatták le az orosz zsoldosokat Minszkben, Moszkva szerint csak lekésték a repülőjüket

Létrehozva:

Minszkben 33 orosz zsoldost tartóztattak le nemrég, a gyanú szerint terrorakcióra készültek a választások előtt nem sokkal. A Kreml szerint csak eltévedt turistákról van szó.

Moszkva arra számít, hogy a fehérorosz hatóságok hamarosan szabadon bocsátják a Minszk környékén őrizetbe vett 33 orosz állampolgárt – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában, írja az MTI.

Peszkov szerint az érintetteknek, egy őrző-védő magánvállat alkalmazottjainak

repülőjegyük volt Isztambulba, de lekésték a járatukat, és csak átutazóban voltak Fehéroroszországban.

„Ott-tartózkodásuk semmilyen módon nem volt összefüggésben Fehéroroszországgal és a fehérorosz ügyekkel” – mondta a szóvivő. „Nem tettek semmit és nem volt náluk semmi, amivel törvényt sértettek volna” – hangsúlyozta. „Orosz állampolgárok, méghozzá 33 állampolgár alaptalan őrizetbe vétele nem fér bele egy szövetségi viszony paramétereibe. Ez egyértelmű.”

Szerinte Minszk még mindig nem tájékoztatta Moszkvát arról, hogy mire alapozza az oroszok őrizetbe vételét. Ugyanakkor kifejezte meggyőződését, hogy a fehérorosz hatóságok hamarosan átlátják majd a helyzetet és szabadon bocsátják őket. Mint mondta, a két ország elnöke nem beszélte meg az ügyet. A megoldáson a külügyminisztérium és a minszki orosz nagykövetség dolgozik.

A 33 orosz állampolgárt szerdára virradóra vették őrizetbe a fehérorosz hatóságok. Azzal gyanúsítják őket, hogy a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjai és erőszakos cselekményeket terveztek végrehajtani az augusztus 9-re kitűzött elnökválasztás finisében.

A Wagner Group nemrég Líbiában késte le a repülőjét.

Legnépszerűbb cikkeink