Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Ismét vemhes a korábban gyászoló, világhírű kardszárnyú delfin

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

A kevés táplálék miatti stressz az oka annak, hogy a bálnák elveszítik a borjaik kétharmadát. 

Két évvel ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet Tahlequah, a kardszárnyú delfin, hogy 17 napon át maga előtt tolta elpusztult újszülöttjét, miközben mintegy 1600 kilométert vándorolt az óceánon Washington állam partjai mentén. Akkor a tudósok és az állatbarátok is aggódtak érte. Most viszont jó hír érkezett: Tahlequah újra vemhes.

Amerikai kutatók a Puget-tengerszoros környékén élő veszélyeztetett kardszárnyú delfin fajról (Orcinus orca) készült drónfelvételeket vizsgálva fedeztek fel három családban egy-egy vemhes nőstényt, köztük Tahlequaht.

Az kardszárnyű delfinek vemhessége nem szokatlan, de Tahlequah vemhessége különös jelentőségű a kutatók és a térség lakói számára két évvel ezelőtti súlyos gyásza miatt.

A Puget-tengerszoros térségében élő kardszárnyú delfin veszélyeztetett faj, és körükben a legtöbb vemhesség nem végződik életképes utód világra hozatalával.

“Ezen faj nőstényei általában elveszítik borjaik kétharmadát. A lazacok hiánya okozta éhség miatti stressz áll a háttérben – mondta Sam Wasser, a Washingtoni Egyetem kutatója.

A családokban lévő fiatal egyedek soványak. Súlyosan stresszesek ezek a bálnák – tette hozzá Holy Fearnbach tengeriemlős-kutató. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink