Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kifakult a zöldkártya

Létrehozva:

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló zöldkártyát ezután fekete-fehérben bocsátják ki a biztosítók – pénteken lépett hatályba a pénzügyminisztériumi rendelet, amely ezt lehetővé tette – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Megszületett ugyanis az a nemzetközi megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy tagállamok, illetve biztosítóik a jövőben fekete-fehér alapon bocsássák ki a fedezetigazolást.

A zöldkártya-rendszer magyarországi szervezete, a Mabisz által működtetett nemzeti iroda péntektől a kgfb-vel foglalkozó valamennyi biztosítótársaság számára engedélyezte a fekete-fehér alapszínű zöldkártyák kibocsátását.

A járványhelyzet és a nyári szabadságolások miatt ugyanakkor átmeneti időszakot biztosítanak az átállásra. Szeptember 30-ig így zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség mind papír alapon, mind elektronikus úton. Október 1-jétől viszont már csak fekete-fehér zöldkártyák adhatók ki közölte a Mabisz.

A Mabisz közleménye emlékeztet, hogy a Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, Svájcra, valamint azokra az országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született. Ennek keretében egyes országok köztük az összes uniós tagállam külön megállapodás alapján a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját.

Azokba az országokba azonban, amelyek csak a zöldkártya-rendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben nem, a biztosító által kibocsátott, a fedezet meglétét igazoló zöldkártya szükséges a határátlépéshez.

A magyar autósoknak jelenleg a szomszédos országok közül csak az Ukrajnába való belépéshez kell zöldkártyával rendelkezniük. Vannak azonban olyan országok, ahová a Mabisz annak ellenére javasolja a zöldkártya elvitelét, hogy azok a rendszámegyezmény részesei. A szövetség jelezte: ezekről az országokról rendszeresen tájékoztatást ad honlapján.

 

Legnépszerűbb cikkeink