Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

104 éves korában elhunyt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél sztárja

Létrehozva:

Fotó: Wikipédia

A kétszeres Oscar-díjas színésznőt Párizsban érte a halál.

Szombaton elhunyt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél egyik színésznője – írja az MTI. A hírességet párizsi otthonában, álmában érte a halál.

De Havilland óriási sztárnak számított a 30-as években. Játszott a Kertész Mihály és William Keighley rendezte Robin Hoodban és Kertész Halálfejes lobogó című filmjében is. Később a Warner Bros. megpróbálta megnyújtani hétéves szerződését arra hivatkozva, hogy több szerepet visszautasított, de végül Olivia de Havilland nyerte a pert, az ítélet precedens értékű lett és máig az ő nevén emlegetik.

Az Elfújta a szél című filmben Melanie Hamilton szerepét játszotta, alakítását Oscar-díjra is jelölték. Ezt követően az 1946-ban bemutatott Kisiklott élet című romantikus dráma női főszerepéért meg is kapta az amerikai filmakadémia díját. Három évvel később pedig ismét Oscar-díjas lett William Wyler Az örökösnő című filmjével.

Fellépett a Broadway több darabjában, a hetvenes években számos film epizódszerepét alakította, majd televíziós szerepeket is játszott. Az Anasztázia című minisorozatért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Utolsó szerepét 72 évesen A nő, akit szeretett című tévéfilmben játszotta 1988-ban.

Legnépszerűbb cikkeink