Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bejelentették az orosz koronavírus-vakcinát, pedig még nincs is kész

Létrehozva:

Az önkénteseken jól működött a vakcina, de a tesztelési folyamatokat még koránt sem fejezték be. 

A védelmi minisztérium bejelentése szerint elkészült a katonaság keretein belül fejlesztett koronavírus-vakcina. Azonban az emberi teszteléseknek csak az első fázisát fejezték be, amelyeket kiskatonákon végeztek, a második kör még nem fejeződött be, a harmadikat pedig el sem kezdték – írja a Moscow Times-ra hivatkozva a Napi.hu.

Ruszlan Calikor hadügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy az illetékes állami járványügyi és mikrobiológiai intézet értékelésére alapján indokoltnak látták, hogy késznek nyilvánítsák az oltást. Ezt azzal magyarázta, hogy az önkéntesek esetén kivétel nélkül kialakult az immunitás a koronavírussal szemben, így kifejlesztették az első hazai orosz vakcinát a vírus ellen.

Az egészségügyi minisztérium azonban nem ért egyet ezzel a kijelentéssel. Alekszej Kuznyecov egészségügyi miniszterhelyettes csak annyit mondott, hogy a tesztek még nem értek véget és tárcája folytatni akarja a kísérleteket, miután a második tesztfázis lezárult.

Kirill Dimitrijev, az orosz befektetési alap vezetője szerint a második tesztszakasz végére augusztus 3-án juthatnak el. Ha sikerül lezárni a teszteket, akkor az év végére reményei szerint 200 millió dózist gyárthatnak a vakcinából. A harmadik szakaszba Törökország és az Egyesült Arab Emírségek is bekapcsolódik.

Az orosz oltás egy a légúti megbetegedéseket okozó vírusok elleni készítmény továbbfejlesztett változata, amelyet a nyolcvanas évek óta fejlesztenek és alapvetően nem tapasztaltak vele kapcsolatban gondokat. A Kreml állítása szerint Oroszországban ötven különféle vakcinaprojekten dolgoznak a tudósok egymás mellett párhuzamosan.

Legnépszerűbb cikkeink