Connect with us

Nagyvilág

Németországban a járvány második hullámára figyelmeztetnek

Létrehozva:

Arra hívták fel az emberek figyelmét, hogy elindult a koronavírus-járvány második hulláma, amire a megnövekedett fertőzöttek száma utal. 

A második hullám már itt van. Nap mint nap új gócpontok jelennek meg – mondta Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke a Rheinische Post napilap szombati számának. A politikus figyelmeztetése egybevág a Robert Koch kormányzati intézet jelentésével, amely szerint a naponta diagnosztizált új fertőzések száma 500-ról 800-ra emelkedett az elmúlt héten.

Ez nagyon nyugtalanító fejlemény, és az intézet szoros figyelemmel fogja követni – mondta az intézet szóvivője pénteken.

A német egészségügyi hatóságok 781 új fertőzésről adtak ki jelentést péntek éjfélig bezárólag. Az előző nap ez a szám 815 volt. A reprodukciós mutató – ami azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg – a korábbi 0,93-ról 1,08-ra emelkedett. Ennek a mutatónak az egyhetes átlaga szintén nőtt: 1,05-ről 1,16-ra. Az intézet hangsúlyozza, hogy ezt a számot 1 alá kell szorítani a járvány megfékezése érdekében.

A járvány terjedése ellenére péntek éjjel kifutott Hamburg kikötőjéből egy luxus óceánjáró, az első, amely elindult az utazási korlátozások elrendelése óta. A Mein Schiff nevű hajón 1200 utas tesz háromnapos körutat az Északi-tengeren.

A turistáktól elvárják az egymás közötti távolság és a higiéniai szabályok szigorú betartását. A fedélzetre szállás előtt mindannyiuknak ki kellett tölteniük egy kérdőívet az egészségi állapotukról. Hamburgba hétfőn reggel térnek vissza. Addig sehol sem kötnek ki, maradnak a nyílt tengeren. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink