Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kanada: az USA már nem biztonságos ország

Létrehozva:

Megsemmisítette szerdán a kanadai szövetségi bíróság azt a menekültügyi megállapodást, amelyet Kanada és az Egyesült Államok kötött, s amely előírta, hogy azoknak, akik az Egyesült Államokból akarnak Kanadába lépni és ott menedéket kérni, ezt először az Egyesült Államokban kell megtenniük.

A bíróság szerint a „biztonságos harmadik országokról” szóló, 2004-ben kötött megállapodás sérti a kanadai alapjogok és szabadságok chartáját.

Ann Marie McDonald bíró ítéletében arra hivatkozott, hogy a charta rögzíti: mindenkinek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyes biztonsághoz. Döntésével egy időben a bíróság az ítélet végrehajtását hat hónapra felfüggesztette, hogy a parlamentnek legyen ideje reagálni az ítéletre és joghatásaira.

Az egyezmény azt mondja ki, hogy annak, aki Kanadából vagy az Egyesült Államokból akar a másik országba átlépni és ott menedéket kérni, előbb a kiindulási országban kell ezt megtennie. Jogvédők és a liberális kanadai kormány ellenzéke szerint azonban az Egyesült Államok, ahol Donald Trump elnök jelentősen szigorította a menekültügyi rendelkezéseket, már nem tekinthető biztonságos országnak a menedékkérők számára.

Az ítélet külön kitér egy etiópiai menedékkérő esetére, akit a kanadai hatóságok visszaküldtek az Egyesült Államokba, ahol egy héten át – saját elmondása szerint – szörnyű körülmények között tartották fogva.

„Kanada nem hunyhat szemet a következmények fölött” – indokolta döntését a bírónő.

„Mindez világos módon bizonyítja, hogy arra, akit a kanadai hatóságok visszaküldenek az Egyesült Államokba, fogva tartás vár” – tette hozzá.

A kanadai kormányzat egyelőre csak annyit tudatott, hogy az ítélet végrehajtásának felfüggesztése miatt az egyezmény továbbra is hatályban marad, és tanulmányozzák a bíróság döntését.

 

Legnépszerűbb cikkeink