Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Merkely Béla: „Ha ismét lezárnánk az országot, abba tönkremegy a gazdaság”

Létrehozva:

A Semmelweis Egyetem rektorát arról kérdeztük, ez itt már a második hullám-e, milyen intézkedéseket tart most a legfontosabbnak, hogy látja a vakcina ügyét, és mi a helyzet a Covid‒19 gyógyszeres kezelésével.

‒ Itt a második hullám, nincs itt a második hullám ‒ a médiából záporoznak az üzenetek, hogy látja, miben vagyunk most?

‒ Azt tartom második hullámnak, amely a járvány első szakasza után tartósan megnövekedett vírus reprodukciós arány miatt a szezonalitás következtében jön létre. 

Véleményem szerint a környező országokban még az első hullám tombol, azaz itt azért nőhetett meg az igazolt fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor lazítani kezdtek a közösségi korlátozásokon, amikor az adatok ezt még nem indokolták. A koronavírus-járvány második hulláma vélhetően a késő őszi-téli időszakra esik majd, amikor kedveznek a feltételek a vírus életben maradásának és szaporodásának. Szeptembertől több tényező – az iskolakezdés, szabadságról való visszatérés, illetve a hűvösebb idő miatti több zárt térben tartózkodás – is hozzájárulhat a fertőzések megugrásához, így egy második hullám ősszel érkezhet meg. 

Változó számú, de kevés új fertőzöttet regisztrálnak jelenleg Magyarországon, de ezek jellemzően behurcolt esetek: vagy nálunk fertőzöttebb országokból hazatérő magyaroknál, vagy onnan érkező külföldieknél mutatják ki a vírust. Ha tudatosan vigyázunk arra, hogy hazánkban továbbra is kedvező maradjon a helyzet, akkor szabadabban tölthetjük a nyarat, mint a környező országok lakói. A jelenlegi időjárási körülmények nem kedveznek a COVID‒19 terjedésének. Ezt láthatjuk más hasonló betegségek esetén is, az 1918‒19-es influenza világjárvány idején is nyáron esett vissza a terjedés, hiszen a levegőbe kerülő aerosol szemcsékhez tapadva terjed a vírus, és utóbbiak az erős napsütés hatására percek alatt megsemmisülnek.  

‒ Mit tud tanácsolni most a magyaroknak? Milyen kormányzati intézkedések jöhetnek?

‒ Maradjanak Magyarországon, és menjenek minél többet szabad térbe, illetve zárt térben, amikor nem a közvetlen, velük egy háztartásban élő hozzátartozóikkal vannak együtt, akkor hordjanak maszkot. Most a behurcolt esetek minimalizálására kell koncentrálnunk, ahogyan látjuk, a kormányzat is erre törekszik. Ha nem utazunk külföldre, azzal  csökkenteni tudjuk a megfertőződés esélyét, jelenleg például Romániában, vagy Szerbiában 30- vagy akár 60-szorosan nagyobb az esélye annak, hogy elkapjuk a COVID‒19-et. 

‒ Akkor a maszk viselése zárt térben ezért célszerű? Erről nemrég beszélt.

‒ Nemcsak célszerű, hanem szükséges. A Semmelweis Egyetemen, az a szabály, hogy amennyiben kettőnél többen tartózkodnak egyszerre zárt légtérben, akkor maszkot kell viselni. Híres a története annak a két koronavírus-fertőzött fodrásznak, akik, bár 150 vendéget kezeltek, egyet sem fertőztek meg, mert végig maszkot hordtak. A maszk viseléséhez hozzá lehet szokni, Ausztriában nemsokára kötelező lesz. Nemrég voltam Németországban, Stuttgartban egy nemzetközi egyeztetésen a
koronavírus-szűrések kapcsán, itt sehova nem engednek be maszk nélkül, még egy kávézóba sem ‒ ha megvettem a kávémat, kint vehettem le a maszkot, és ihattam meg. Ezt kell elviselni ahhoz, hogy ne kelljen megint bezárni a munkahelyeket, hogy mehessünk nyaralni. Mindannyiunknak súlyos árat kellene fizetni azért, ha a kormányzat ismét az ország lezárására kényszerülne, abba tönkremegy a gazdaság.

‒ A WHO egyik kutatóorvosa szerint 2021 nyarára már lesz elég vakcina, mit gondol erről?

‒ E tekintetben az Egyesült Államokat figyelem, hiszen itt a legfejlettebb az ipar, a kutatások háttere, és itt óriási a baj, a gazdasági károk lassan világháborús szintűek lesznek. A világon most sokan fejlesztenek vakcinát, közös érdek és közös kényszer, hogy minél hamarabb meglegyen. Így most mindenki mindent megtesz a gyors sikerért.
A gyógyszeres kezelések, amúgy lerövidítik a fertőzés idejét, vagy megelőzik az immunrendszer elszabadulását jelentő citokinvihart, mint a szteroidok, de a halálozási arányt sajnos ezek a szerek sem javítják. Az egyetlen megoldás, a védőoltás.

Legnépszerűbb cikkeink