Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tesztelés alatt az új, magyar fejlesztésű görcsoldó

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: needpix

Új hatóanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek a stroke és más idegrendszeri betegségek után fellépő tartós izomgörcsök kezelésére.

Erről az ELTE Motor Farmakológiai Kutatócsoportjának kutatásvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában beszélt.

Málnási-Csizmadia András elmondta: a tartós izomgörcsök stroke vagy más idegrendszeri, agyi, illetve gerincvelői sérülések után alakulnak ki. Magyarországon körülbelül százezer ember szenved ilyen problémák miatt. Az évi 30-35 ezer stroke-os beteg 30 százalékánál kialakul a betegség, valamint az évi körülbelül ezer baleset miatti agyi vagy gerincvelői traumánál is gyakoriak a fájdalmas izomgörcsök a végtagokban. Hozzátette:

a jelenleg használt görcsoldók az idegrendszeren keresztül hatnak. Ezek nem elég hatékonyak, és kellemetlen pszichés, idegrendszeri vagy kardiovaszkuláris mellékhatásaik is lehetnek.

Málnási-Csizmadia András tájékoztatása szerint az újonnan kifejlesztett szer közvetlenül arra az izomfehérjére hat, amely mozgatja az izmot, és azt lazítja el. Így a korábbi gyógyszerek mellékhatásai nem jelentkeznek, és a módszer „gyakorlatilag százszázalékosan hatékony” – mondta. Kihívásnak nevezte a kutatásban azt, hogy ezek a fehérjék megtalálhatók a szívben, a belekben és nagyon hasonlóak egymáshoz. Ezért

meg kellett találni azt a molekulát, ami csak a vázizomra hat.

Hozzátette: már elkezdték nagy mennyiségben gyártani a hatóanyagot – ami egyébként költséges folyamat –, és megindultak a klinikai tesztelési fázis előkészületei is.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink