Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hágában hallgatják ki a háborús bűnökkel vádolt koszovói elnököt

Létrehozva:

Ügyészségi kihallgatásra Hágába érkezett hétfőn Hashim Thaci koszovói elnök.

A hágai vádhatóság június 24-én emelt vádat Thaci és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) több egykori másik tagja, köztük Kadri Veseli, a koszovói parlament korábbi elnöke ellen.

Thaci és Kadri Veseli is tagadta bűnösségét, a koszovói elnök azt is bejelentette: ha a hágai különleges ügyészség megerősíti az ellene felhozott vádakat, azonnal lemond. „Biztosíthatom önöket, az igazságszolgáltatással nem ebből az (elnöki) irodából fogok szembenézni” – fogalmazott június végén Thaci, aki mindazonáltal úgy vélte: senki nem írhatja át Koszovó történelmét.

Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább

száz gyilkosságért felelhetnek.

Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik. (Reuters/MTI)

Legnépszerűbb cikkeink