Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Feltételezett tömegsírt találtak Dél-Szerbiában

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Fotó: Andreas Lischka/Pixabay

15 holttestet találtak egy szerb bányában.

Koszovói albánok feltételezett tömegsírját találták meg egy dél-szerbiai bányában – közölte a szerb és a koszovói sajtó csütörtökön.

A tizenöt holttestet feltételezhetően az 1998–1999-es koszovói háború idején temethették el a koszovói határ mellett fekvő Raskához közeli ólom- és cinkbányában, alig 15 kilométerre a tíz évvel ezelőtt feltárt rudnicai tömegsírtól.

A feltárást megbízott szerbiai illetékesek végezték, a maradványok megtalálását követően Belgrád elrendelte a testek exhumálását. Veljko Odalovic, az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó bizottság vezetője csütörtökön a szerbiai közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy 15-17 test lehet a bányában, de mindaddig nem lehet tudni, hogy kik is voltak ők, amíg a teljes feltárást el nem végzik, egyelőre ugyanis csak ruhákat és csontokat találtak.

Az 1998–1999-es koszovói háborúban körülbelül 13 ezren vesztették életüket, többségük albán nemzetiségű koszovói volt. Emellett több ezer koszovói albánt kényszerítettek lakóhelyének elhagyására.

A háború 21 évvel ezelőtti lezárása óta Szerbiában négy tömegsírban összesen 941 koszovói albán maradványait fedezték fel, ám további mintegy 1600 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink