Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Borkai-videók: a rendőrség továbbra is nyomoz Az ördög ügyvédje blog ügyében

Létrehozva:

Az önkormányzati választás kulcsfontosságú ügye, a Borkai-féle szexvideók ügyében indult nyomozások továbbra is a nyomozati szakaszban vannak, az egyik leágazás, az Audi-féle földügyben még gyanúsítotti kihallgatás sem volt. A rendőrség elmondta azt is, nyomoznak Az ördög ügyvédje blog után.  

Az önkormányzati választásokra döntő hatással lehetett a videós-csík kólás Borkai-ügy, amely miatt több nyomozás is indult. Jelenleg három eljárás van folyamatban, valamennyi nyomozási szakaszban, adott választ a rendőrség kérdésünkre. Ez azt jelenti, hogy hosszú hónapok óta nyomoznak.

A felvételeket, amelyen Borkai Zsolt akkori győri polgármester és Rákosfalvy Zoltán ügyvéd szexpartin látható egy, az Adrián hajózó jacht fedélzetén, Az ördög ügyvédje elnevezésű blog hozta nyilvánosságra. Az egykori olimpiai bajnok Borkai megnyerte a választást, de a történtek annyira kikezdték a renoméját, hogy végül kilépett a Fideszből, majd lemondott a polgármesterségről.

A szexpartiról készült videófelvételek és a városnak hátrányos üzletek miatt feljelentést tett a fideszes Tényi István, a szocialista győri önkormányzati képviselő Juhász István, a korrupció ellen küzdő Transparency International Magyarország Alapítvány, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 

Ezek a feljelentések hasonló tartalmúak voltak, Borkai Zsolt volt győri polgármester, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, valamint az Audi-földek adásvétele köré csoportosultak. A feljelentők szerint az ügyvéd és az érdekeltségébe tartozó cég azokat a földeket, ahová az autógyár logisztikai központot akart felhúzni, megvették 1,5 milliárd forintért, majd a területeket azok átminősítése után, rövid idő elteltével 7 milliárd forintért adták el a német autógyárnak. Ezzel pedig a gyanú szerint kárt okoztak az önkormányzatnak.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt két büntetőeljárás van folyamatban, azokban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya vizsgálódik. Idén májusig – mint Polt Péter legfőbb ügyész Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselőnek adott válaszából kiderült –

nem hallgattak még ki gyanúsítottakat.

Emellett nyomoznak a nyilvánosságra hozott videófelvételekre vonatkozóan zsarolás gyanúja miatt is. A rendőrök azt próbálják kideríteni, Póczik József korábbi válogatott futballista, illetve a környezete kért-e pénzt Borkaitól a szexvideóért cserébe, ez a vád is megfogalmazódott ugyanis; Póczik tagadott a nyilvánosság előtt. Ennek a nyomozásnak a sértettje Borkai Zsolt.

Polt Péter erről az ügyről azt írta Ungár Péternek, hogy

Borkai Zsoltot tanúként hallgatták meg, de nem nyilvános a mondandója, mert az sértené a nyomozás érdekeit.

Polt beszámolt arról is, hogy a nyomozó hatóság öt embert vagyon elleni erőszakos, valamint emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatott ki. Volt feljelentés a szexparti közben történt drogfogyasztás miatt is, de azt a rendőrség visszadobta.

Az egész botrány egyik nagy kérdése, hogy vajon ki is az ördög ügyvédje, de ez rejtély maradt. 

Tavaly novemberben a sajtóban megjelent az is, hogy a bloggal kapcsolatban már nem is nyomoznak. Ám erre vonatkozó kérdésünkre az ORFK azt közölte, hogy

az egyik folyamatban lévő nyomozás kiterjed a blogra is.

Csikász Brigitta

(Ez a cikk először a csütörtöki digitális kiadásunkban jelent meg)

Legnépszerűbb cikkeink