Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Majdnem újabb szobrot döntöttek le Amerikában

Létrehozva:

Forrás: Flickr

Tüntetők megpróbálták ledönteni Andrew Jacksonnak, az Egyesült Államok hetedik elnökének bronz lovas szobrát a Fehér Ház közelében hétfő éjjel – tudósít az MTI.

A tiltakozók áttörtek a Lafayette téren álló műalkotást körülvevő kordonon, majd azt firkálták a talapzatára, hogy „szemét gyilkos”.

Néhányan felmásztak a szoborra, és köteleket tekertek köré, hogy ledöntsék, amikor a rendőrség közbelépett.

A rendfenntartók paprikaspray-vel távolították el a tömeget a térről.

Andrew Jackson 1829 és 1837 között vezette az Egyesült Államokat. Populista stílusa miatt sokan Donald Trump jelenlegi elnökhöz hasonlítják. A George Floyd halála, a rasszizmus és a rendőri túlkapások miatt tüntető emberek azért vették célba szobrát, mert

kegyetlenül bánt az őslakosokkal.

A demokrata párti Jackson nevéhez kötődik az a kitelepítési határozat, amelynek nyomán az amerikai kormány több ezer őslakost kényszerített távozásra ősi földjeikről. Sokan út közben meghaltak.

Trump hétfőn a Twitteren azt írta, hogy többeket őrizetbe vettek a „gyalázatos vandalizmus” miatt. Az elnök figyelmeztetett, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében akár tíz év börtönbüntetés is járhat a hasonló bűncselekményekért.
David Bernhardt belügyminiszter közleményében hangsúlyozta: nem engednek az anarchistáknak, helyreállítják a közrendet, és igazságot szolgáltatnak.

Legnépszerűbb cikkeink