Archív cikkek
Olcsóbb lett, mégis drágább a sertéshús
Az élősertés felvásárlási ára csökken, a húsé azonban nő. A koronavírus a hibás.
Tavalyhoz képest csökkent az élősertés felvásárlási ára – a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint négy százalékkal – így a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 537 forint volt májusban egy kilogrammra vetítve. A darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési ára viszont hat százalékkal nőtt ugyanekkor, a fogyasztók azonban még ennél is jelentősebb drágulással szembesülhetnek a húspultoknál, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis a rövidkaraj és a sertéscomb 23 százalékkal magasabb áron került a boltokba idén májusban, mint egy évvel korábban – írja a Magyar Nemzet.
A lap által megszólított ágazati szereplők szerint erről az tehet, hogy a hazai fogyasztói árakat minden esetben a kereskedelem határozza meg, alakulásuk pedig nem követi a feldolgozók átadási árait. Idei évben az afrikai sertéspestis mellett a koronavírus sem tett jót az ágazatnak: bár a kijárási korlátozások elrendelése miatti pánikvásárlások hirtelen az egekbe emelték a keresletet, egy-két héttel később meredeken csökkenni kezdett a fogyasztás. Mindez az éttermek és a szállodák megrendeléseinek elmaradásával együtt komoly kiesést okozott a húsüzemeknek.