Archív cikkek

Nurszultan Nazarbajev, a volt kazah elnök is koronavírus-fertőzött – sőt a fél kazah vezetés beteg

Published

on

Az idős politikus honlapján csütörtökön megjelent szűkszavú közlemény szerint nincs ok az aggodalomra, Nazarbajev távmunkában végzi teendőit.

Előző napon, szerdán hírügynökségek arról adtak hírt, hogy Nurlan Nigmatulin, a kazah parlament alsóházának elnöke is karanténba vonult koronavírus-fertőzés miatt. A házelnök a múlt héten találkozott Jelcan Birtanov egészségügyi miniszterrel, és ezután lett pozitív a tárcavezető koronavírus-tesztje. Birtanovot kórházban ápolják tüdőgyulladással, de Nigmatulin tünetmentes – írja az MTI.

Nurszultan Nazarbajev 79 éves, így a koronavírus okozta Covid-19 betegség szempontjából veszélyeztetett korosztályba tartozik.

Nazarbajev a Szovjetunió szétesése óta, harminc éven át vezette vaskézzel Kazahsztánt, az általa kiépített rendszer bővelkedik egyeduralmi jellemvonásokkal. Nazarbajev tavaly márciusban mondott le elnöki hivataláról, és adta át helyét Kaszim-Zsomart Tokajevnek, de megtartotta a nemzetbiztonsági tanács elnöki posztját, ő maradt a kormányzó Nur Otan párt és a kazahsztáni népek közgyűlésének elnöke, tagja továbbá az alkotmányozó tanácsnak és tiszteletbeli szenátor is. Elemzők szerint továbbra is döntő befolyással van a kazah politikára.

Kazahsztánban március 16-tól május 11-ig volt érvényben a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot, de egyes, leginkább fertőzött térségek jelenleg is vesztegzár alatt vannak. Az országban eddig 15 877 ember kapta el a fertőzést, 9092-en gyógyultak meg, és százan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe.

Nazarbajevvel legutóbb akkor foglalkoztunk, amikor az egyik budapesti antikváriumról írtuk meg, hogy külön kategóriát hozott létre webáruházában a NER-irodalomnak, és abban szerepelt a volt kazah elnök egyik könyve is:

Nem vicc: egy budapesti antikváriumban külön kategóriát képez a NER-irodalom

Felhívtuk őket, megkérdeztük, hogy viccelnek-e. A Múzeum Antikvárium webáruházának baloldali menüoszlopában bukkantunk rá a „NER irodalom” antikvár könyves műfajra, közvetlenül a „Szocreál” műfaj alatt. Az elnevezésen kívül a kategóriába sorolt könyvek nem feltétlenül okoznak meglepetést, bár azért a számtalan Wass Albert-, Tormay Cecil- és Nyirő József-könyv közül akarva akaratlanul is kiugrik Nurszultan Nazarbajev Amikor a […]

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version