Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Amerika tovább nehezítette a menedékkérést

Létrehozva:

Fotó: Photo by Manolis Lagoutaris / AFP

30 nap után meghallgatás nélkül is elutasíthatják a kérelmet a bírók.

Donald Trump szerint azért kell még inkább szigorítani a menedékkérelmi rendszert, mert sokan visszaélnek vele, és sok a megalapozatlan kérelem – írja az MTI. Az újabb szigorítások között szerepel, hogy a ítélkező bírók még jobban szűrjék a dokumentumot beadókat, és ha úgy látják, akkor akár meghallgatás nélkül is elutasíthatják a kérelmet.

Már most sem bánnak kesztyűs kézzel a menedékjogot kérőkkel szemben: a Mexikó felől érkező menedékkérőknek Mexikóban kell várniuk arra, hogy meghallgassa őket egy amerikai bíróság. Mindenkitől megtagadják a menedéket a határon, aki úgy haladt át egy másik országon az Egyesült Államok felé, hogy ott nem kért menedékjogot.

Több jogvédő szervezet is bírálja az új szigorításokat, például Ur Jaddou, a DHS Watch jogvédő szervezet igazgatója, az állampolgársági és bevándorlási szolgálatok volt tanácsosa, Stephen Yale-Loehr, a Cornell Jogi Egyetem bevándorlási joggal foglalkozó professzora és Greg Chen a bevándorlási jogászok szövetségének egyik igazgatója. Szerintük az emberiességi védelem rendszere halálos sebet kapott az országban.

Legnépszerűbb cikkeink