Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem akarnak szabadon engedni egy illegális tüntetés miatt őrizetbe vett ellenzékit Minszkben

Létrehozva:

Újabb tizenöt napos elzárásra ítélték Mikola Sztatkevics ismert ellenzéki politikust hétfőn Fehéroroszországban.

Az ügyben eljáró bíróság az érintett, illetve ügyvédje távollétében hirdette ki az ítéletet, és nem is közölt semmilyen indoklást – mondta Sztatkevics felesége az AFP francia hírügynökségnek. „Nem hajlandóak tudatni, hogy mikor engedik szabadon” – fogalmazott.

  • A férfit május 31-én vették őrizetbe egy minszki tüntetésen, mert egy héttel korábban engedély nélküli demonstrációt szervezett. Másnap tizenöt nap elzárást rótt ki rá az illetékes törvényszék.
  •  Ezzel párhuzamosan egy másik ellenzéki vezető, Paval Szeverinyec büntetését is meghosszabbították, az övét harminc nappal. Őt június elején vették őrizetbe, mert aláírásokat gyűjtött azért, hogy valódi ellenzéki jelöltek is indulhassanak az augusztusi elnökválasztáson.

A rezsim korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Tihanovszkij blogger például Sztatkevicshez hasonlóan nem jelöltetheti magát, mivel májusban őt is tizenöt nap elzárásra ítélték nem engedélyezett tüntetés szervezése miatt.

Mikola Sztatkevics korábban több évet töltött börtönben, miután az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka államfő kihívójaként indult a 2010-es választáson.

Az utóbbi négy fehéroroszországi elnökválasztás az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem volt tisztességes.

Orbán Viktor a múlt héten járt Belaruszban, és a kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazta az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett rezsimmel. (MTI/PH)

Legnépszerűbb cikkeink