Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Patthelyzet: az Orbán-kormány tovább blokkolja Ukrajna NATO-kommunikációját

Létrehozva:

Csak abban az esetben vonják vissza a miniszteri vétót, ha a Kárpátalján élő magyarok visszakapják az anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogaikat.

A magyar kormány mindig ki fog állni a kárpátaljai magyarok mellett – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettessel legutóbbi budapesti látogatásakor korrekt tárgyalást folytattak, baráti hangnemben. Akkor is elmondta neki, hogy

csak abban az esetben vonjuk vissza a miniszteri szintű NATO-Ukrajna ülések vétózását, ha a Kárpátalján élő magyarok visszakapják korábban elvett, az anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogaikat.

„A párbeszédre természetesen továbbra is készen állunk, várjuk a gazdasági, oktatási és kisebbségi vegyes bizottságok üléseit és reméljük, hogy közösen megoldásokat találunk a fennálló vitás kérdésekre” – fogalmazott Szijjártó.

Orbán külügyminisztere arra reagált, hogy ukrán kollégája, Dmitro Kuleba egy tévéműsorban kijelentette, nem fognak további módosításokat tenni a nyelvtörvényen, ami az ukrán nyelv iskolai használatára kötelezi a kárpátaljai magyar kisebbséget is. (MTI/PH)

Legnépszerűbb cikkeink