Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Migráció: Alig adtak be menedékkérelmet Európában áprilisban

Létrehozva:

Áprilisra 86 százalékkal csökkent az európai beadott menedékkérelmek száma februárhoz képest, állapítja meg az európai migrációs hivatal.

Több mint egy évtizedes mélypontra süllyedt a menedékjog iránt beadott kérelmek száma áprilisban Európában, ami főleg a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó rendkívüli intézkedésekkel, például a határok lezárásával magyarázható – írta az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) a Reuters szerdai jelentése szerint, írja az MTI.

A hírügynökség birtokába jutott jelentés adatai szerint a menedékkérelmek száma áprilisban 8730 volt, ami 86 százalékos csökkenést jelent a februári 61 421-hez képest.

Február és március között az európai uniós tagállamokban beadott kérelmek száma 44 százalékos csökkenést mutatott, ekkor kezdték meg a schengeni térségen belüli mozgás korlátozását, valamint a külső határok lezárását.

Az uniós hivatal adatai szerint januártól áprilisig a legtöbb kérelmet szíriai, afgán, venezuelai és kolumbiai állampolgárok adták be.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy a menedékkérők számára egyre nehezebb lett Európába jutni az elmúlt években. Az EU szigorúan ellenőrzi a szárazföldi migrációs útvonalakat, és segélyt juttat Líbiának, illetve Törökországnak a tengeri átkelések megakadályozására.

A magyar kormány szerint erősödik a tömeges, jogellenes határátlépés, ezért több katona és rendőr szolgál a határoknál.

Legnépszerűbb cikkeink