Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A George Floyd-ügy hatására változik a rasszizmus definíciója egy szótárban

Létrehozva:

Egy nő kereste meg a Merriam-Webster amerikai értelmező szótár szerkesztőit, hogy nem elég pontos a meghatározás. Átírják.

Módosítja a rasszizmus jelentését magyarázó szócikkét a Merriam-Webster amerikai értelmező szótár egy Missouri államban élő afroamerikai nő megkeresése nyomán, aki szerint a szó jelenlegi definíciója nem tér ki a színes bőrű emberek rendszerszintű elnyomására, írja az MTI. „Már dolgozunk a rasszizmust taglaló szócikkünk módosításán, hogy hamarosan hozzáadhassuk a szótárhoz és tervezzük a rasszizmushoz kapcsolódó fogalmak szócikkeinek felülvizsgálatát is” – írták a 189 éves múltra visszatekintő készítői, akik közleményét Kennedy Mitchum osztotta meg a Facebook-oldalán.

A 22 éves Mitchum, aki nemrég végzett az iowai Drake Egyetemen, a múlt hónapban vette fel a kapcsolatot a szótár készítőivel, annak nyomán, hogy az afroamerikai George Floyd durva rendőri intézkedés következtében életét vesztette Minneapolisban.

Mitchum szerint a szótárban szereplő meghatározás nem fedi le mindazt, ami valójában történik a világban. Mint azt a CNN-nek elmondta: „a mindennapokban megnyilvánuló rasszizmus nem csupán előítéleten alapszik. Nagyon sok feketebőrű amerikai ember rendszerszintű rasszizmussal szembesül”.

A Merriam-Webster-féle angol értelmezőszótár jelenlegi meghatározása szerint a rasszizmus „egy olyan elképzelés, amely szerint a faji hovatartozás az elsődleges meghatározója az emberek tulajdonságainak és képességeinek, és hogy a faji különbségek veleszületett felsőbbrendűséget biztosítanak bizonyos embercsoportoknak”.

Legnépszerűbb cikkeink