Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Meghalt a burundi elnök

Létrehozva:

Szívrohamban. Utódját már korábban megválasztották, augusztusban veszi át a hatalmat.

Meghalt a burundi elnök – közölte kedden a közép-afrikai ország vezetése a Twitteren. A 2005 óta hivatalban lévő Pierre Nkurunziza váratlanul, szívinfarktus következtében halt meg, 56 éves volt. A politikus mandátuma augusztusban járt volna le, utódját már megválasztották az 52 éves nyugalmazott tábornok, Evariste Ndayishimiye személyében, aki a kormányzó CNDD-FDD párt jelöltje volt a május 20-án rendezett választáson.

Nkurunziza nem volt hajlandó korlátozásokat bevezetni a koronavírus miatt.

Pierre Nkurunziza három cikluson át volt Burundi elnöke, rendszeresen az ellenzék elhallgattatásával vádolták. Az előző, 2015-ös elnökválasztás után véres zavargások törtek ki, miután Nkurunziza harmadszor is elnyerte az elnöki tisztséget, holott bírálói szerint nem is indulhatott volna. Az összecsapások miatt legalább 1200-an vesztették életüket és 400 ezren kényszerültek menekülésre.

Nkurunziza a mostani elnökválasztáson már nem jelöltette magát, kegyeltje, Evariste Ndayishimiye a voksok 68 százalékával nyert. Az alulmaradt ellenzéki jelölt vitatta a voksolás eredményét, de panaszát elutasította a burundi Alkotmánybíróság.

Az új elnököt a korábbi tervek szerint augusztusban iktatják be hivatalába. Megbízatása hét évre szól, és a jelenlegi szabályok szerint egyszer újítható meg.

Az országban hétnapos gyászt hirdettek Pierre Nkurunziza halála miatt.

Legnépszerűbb cikkeink