Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A karantén alatt is virágzott a drogbiznisz

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Elenyésző anyagot foglalt le a rendőrség a vírus idején, de a drogfogyasztás mértéke nem esett vissza.A koronavírus-járvány idején a korábbiakhoz képest elenyésző mennyiségű kábítószert foglalt le a rendőrség – derült ki a lapunk számára adott válaszból. Ez nem meglepő, hiszen a Covid–19 miatt leállt az élet, nem utaztak az emberek, de ez nem jelenti azt, hogy a drogfogyasztás mértéke visszaesett. Erre utal az is, hogy

  • egy droglaborban 100-150 kilogramm amfetamint terveztek előállítani,
  • hazánkba akartak csempészni kétezer kilogramm kokaint is;
  • háromszázmillió forint értékű metamfetamint találtak egy droglaborban a budapesti rendőrök,
  • nem sokkal korábban egy motoros bedrogozva, 50 milliót érő 2,5 kiló kokainnal a hátán karambolozott,
  • és május 28-án elfogtak négy férfit, akik a rendőrök gyanúja szerint jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedtek.

Ezek az esetek azt mutathatják, hogy a koronavírus-járvány nem vetette vissza a drogfogyasztást, illetve annak forgalmazását. A pár nappal ezelőtti nagy fogásnál például a megtalált vegyi anyagokból minimum 100-150 kilogramm amfetamint tudtak volna előállítani, melynek értéke 300-350 millió forint.

Az ügyben megtartott rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elmúlt időszakban a rendőrök azt tapasztalták, hogy

a fővárosban a kábítószer ára kissé emelkedett, és egyre több amfetamint találtak.

Megítélésük szerint a feketepiacon az amfetamin már nem külföldről származik, hanem Magyarországon igyekeznek előállítani azt a kereskedők. Megjegyezték azt is, hogy az év elején felszámolt amfetaminlaborral és a mostani elfogással „igen jelentős éket vertek a hazai előállításba”.

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Kíváncsiak voltunk arra, hogy valóban ilyen kedvező-e a helyzet, illetve, hogy a járvány miként befolyásolta a drogfogyasztást és -kereskedelmet, ezért kérdéseket küldtünk az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK). Válaszukban azt írták, hogy „az elmúlt két és fél hónapban a határok lezárása miatt az eddigiekhez képest elenyésző mennyiségű kábítószert foglalt le a rendőrség a határokon”.

Hozzátették azt is, hogy a drogterjesztők módszereiben nem tapasztaltak változást, a szerhasználattal kapcsolatban pedig általánosságban azt tudták közölni, hogy tovább folytatódik a klasszikus kábítószerek (amfetamin-típusú szerek, kokain) térnyerése a hazai piacon. Az ORFK részéről hangsúlyozták azt is, hogy a mostani időszakra vonatkozóan nem áll rendelkezésre pontos statisztikai adat, de elmondható, hogy a járvány ideje alatt is jelentős eredményeket ért el a rendőrség kábítószer-kereskedelem, illetve új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatti eljárásokban.

„A Ceglédi Rendőrkapitányság által folytatott eljárás keretében idén

május 5-én négy megyében, összesen 22 helyszínen hajtottak végre kollégáink összehangolt nyomozati cselekményeket.

Ugyanezen a napon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság eljárásában 14 helyszínen kilenc embernél végeztek kutatást és lefoglalást. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda eljárásában pedig letartóztattak egy személyt, aki jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedett Budapesten, Miskolcon és több vidéki településen.”

Képünk illusztráció / Fotó: SeaweedJeezus/Pixabay

A rendőrségi derűlátást beárnyékolhatja egy, a napokban megjelent hír, amely szerint egy magyarországi cég volt a címzettje annak a kétezer kilogramm kokainnak, amelyet egy banánszállítmány közé elrejtve talált meg a holland rendőrség Rotterdamban.

Megjegyezték, elképzelhetőnek tartják, hogy maga a cég nem is tudott a drogról,

csak felhasználták a nekik szánt konténert az 51 milliárd forintot érő kokain becsempészésére.

Az nem derült ki a rendőrségi tájékoztatásból, hogy a kokaint nálunk akarták-e teríteni.

9103 embert vontak felelősségre tavalyelőtt

A szerhasználatra vonatkozóan a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéseiből lehet következtetni. A szervezet tavaly készült, 2018-as adatokat tartalmazó jelentése alapján a felnőtt népességben legtöbben a marihuánát vagy a hasist próbálták ki, ezt követi az ecstasy-fogyasztás, majd jönnek a szintetikus kannabinoidok (herbál, bio, szintetikus fű), az amfetamin és a többnyire kristály néven forgalmazott designer stimulánsok.

Droggal kapcsolatban 2018-ban 5397 személyt ítéltek el jogerősen kábítószer-kereskedelem (1381 fő), kábítószer-birtoklás (3974 fő), kóros szenvedélykeltés (30 fő), kábítószer-készítés elősegítése (5 fő) és kábítószer prekurzorral visszaélés (7 fő) miatt.

A jogerősen elítéltekkel közül 1342-en kaptak szabadságvesztést, 824-en közérdekű munkát, 953-an pénzbüntetést, 16-an pedig megrovást, emellett 439 embert próbára bocsátottak és pártfogó felügyeletet rendeltek el 205 esetben.

Képünk illusztráció / Forrás: Police.hu

Új pszichoaktív anyagokkal visszaélés miatt tavalyelőtt 634 személyt ítéltek el jogerősen. 251 emberre büntetésként szabadságvesztést szabtak ki, 28 főt közérdekű munkára küldtek, 48-an pénzbüntetést kaptak, 7 embert próbára bocsátottak és 24 ember mellé pártfogót rendeltek ki.

A szabálysértési hatóságokhoz áttett ügyekben 3072 személyt vontak szabálysértési eljárás alá, mely a megelőző évhez képest (1678 személy) 83 százalékos növekedést jelent. Közülük 2284 személyre pénzbírságot szabtak ki, amelynek teljes összege 142,8 millió forint volt. Továbbá 327 embert figyelmeztetésben részesítettek, 123 fővel szemben pedig megszüntették az eljárást.

Legnépszerűbb cikkeink