Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ma helyezik végső nyugalomra George Floydot

Létrehozva:

Többek között Al Sharpton afroamerikai polgárjogi aktivista is beszédet fog mondani a szertartáson.

A koporsóját már helyi idő szerint tegnap délután felravatalozták és több ezren rótták le kegyeletüket előtte. A rendőri erőszak áldozataként meghalt George Floydtól ma 11 órakor vesznek végső búcsút Houstonban – írja az MTI.

Tiszteletének kifejezésére tegnap megjelent a balesete miatt kerekesszékbe kényszerült Greg Abbott, Texas állam republikánus kormányzója is. A templom előtt várakozó újságíróknak a kormányzó elmondta, hogy a rendőrségi reformról szóló törvényhozási vitákba szeretné bevonni Floyd családtagjait is.

„George Floyd meg fogja változtatni az Egyesült Államok történelmét, nem halt meg hiába. Élete élő öröksége lesz Amerikának és Texasnak” – jelentette ki Abbott. Szeretne magánemberként is találkozni Floyd családtagjaival, hogy átadhassa nekik azt a texasi lobogót, amelyet halottjuk tiszteletére húztak fel az állam törvényhozásának épülete előtt.

A 46 éves George Floydot május 25-én négy rendőr igazoltatta, az úttestre szorították, megbilincselték, s az egyik rendőr, Derek Chauvin a nyakára térdelt. Csaknem kilenc percig térdelt rajta, miközben a férfi levegőért könyörgött, és az édesanyját szólongatta. A halottkém jelentése szerint már az ötödik percben belehalt a kínzásba.

Az eset miatt Amerikában és Európában, köztük Magyarországon is tüntetések sorozata kezdődött.

Legnépszerűbb cikkeink