Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Félig dinó-, félig madárfajt fedeztek fel Argentínában

Létrehozva:

Forrás: Twitter / Nicolas Tamborindegui

A szakértőket is meglepte, de az új faj tanulmányozása új ismeretekkel szolgálhat a madarak evolúciójáról.

Új húsevő dinoszauruszfajt fedeztek fel Argentína déli részén. A szárnyas őslény, amelynek megkövesedett maradványait megtalálták, 90 millió évvel ezelőtt élt Patagónia területén – közölték argentin paleontológusok. A szakértők szerint az újonnan felfedezett faj tanulmányozása új ismeretekkel szolgálhat a madarak evolúciójáról.

A kisméretű húsevőnek hosszú, kecses lábai lehettek – mondta Matias Motta, az argentin Természettudományi Múzeum kutatója. Emellett éles karmokkal is rendelkezett, amelyeket prédája megmarkolására használt. A tudósok az Overoraptor chimentoi nevet adták az állatnak.

Így nézhetett ki:

vagy így:

Motta, a The Science of Nature tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője szerint a dinoszaurusz gyors és mozgékony volt. A szakértőket meglepte, hogy míg lábai a ragadozó dinoszauruszokéhoz hasonlítottak, mellső végtagjai hosszúak és erőteljesek voltak, hasonlatosak a modern madarakhoz.

Az alig másfél méteres őslény fosszilis maradványait az Argentína déli részén lévő Rio Negro tartományban 2013-ban és 2018-ban folytatott ásatásokon tárták fel. A dinoszaurusz a szakértők szerint rokonságban áll egy másik fajjal, melyet több mint 10 ezer kilométerrel távolabb, a kelet-afrikai Madagaszkár szigetén fedeztek fel. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink