Connect with us

Nagyvilág

Egyedi dinoszauruszkövület a BBC-n

Létrehozva:

Fotó: Jon Sayer / BBC Studios

David Attenborough egy BBC-dokumentumfilmben mutatja be azt az első dinoszauruszfosszíliát, amely a kutatók szerint a kihalásukat okozó aszteroida becsapódásakor keletkezett.

A fosszília egy kitűnő állapotban megkövesedett dinoszauruszláb, amelyen bőr is maradt. Számos más lelettel együtt az Egyesült Államok Észak-Dakota államában fedezték fel a Tanis fosszilis lelőhelyen 2019-ben. A tudósok szerint a tanisi leletek ahhoz a naphoz köthetők, amikor 66 millió évvel ezelőtt egy óriási aszteroida becsapódott a Földbe, amely katasztrófa a dinoszauruszok tömeges kihalásához vezetett.

A BBC One április 15-én mutatja be azt a dokumentumfilmet, amelyet három éven át forgatott Tanisban és amelynek David Attenborough a narrátora. A természettudós beszámol a felfedezésről, és számos olyan leletet is bemutat, amelyek először kerülnek nyilvánosságra. Ezek között látható majd a rendkívüli dinólábkövület is. 

Az elképesztő tanisi feltáráson halak maradványait is megtalálták, amelyek a becsapódás törmelékét lélegezték be. A leletek közé tartozik egy fadarabbal felnyársalt fosszilis teknős, kisemlősök maradványai és az általuk készített odúk, egy szarvas triceratopsz bőre, egy pteroszaurusz embriója a tojásában, valamint egy darab magából a becsapódott aszteroidából is. A tanisi ásatások vezetője, Robert DePalma a következőképpen beszél a leletekről: „A lelőhelyen talált számtalan részlet pillanatról pillanatra mesél arról, hogy mi történt, szinte úgy, mintha egy filmben látnánk. A kőzetoszlop, a fosszíliák vizsgálata visszarepít bennünket arra a napra”.

66 millió évvel ezelőtt egy nagyjából 12 km átmérőjű, űrből érkezett kőzet csapódott be bolygónkba, ami a legutóbbi tömeges kihalást okozta. A becsapódás helye a Mexikói-öbölben volt, 3000 kilométerre Tanistól, de a pusztítás széles körben érezhető volt. A BBC által megszólaltatott szakértő szerint egy thescelosaurus lábát megtalálták meg. Ennek a dinoszaurusznak a bőréről korábban nem állt rendelkezésre adat, de a lelet bizonyítja, hogy pikkelyes volt, és nem tollas.

A fosszília alapján a szakember úgy véli, hogy az állat lába hirtelen szakadt le, mivel betegségnek vagy harapásnak nincs nyoma, és a dinoszaurusz valószínűleg azonnal elpusztult. Azonban azt nem látta igazoltnak, hogy ez a becsapódás napján történt volna. A Tanisban dolgozó kutatók szerint viszont a végtagnak az ásatási üledékben való elhelyezkedése arra utal, hogy a dinoszaurusz valóban az aszteroida becsapódásának napján, az azt követő kataklizma közvetlen következményeként pusztult el.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink