Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egyre több a farkas Magyarországon

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Fotó: christels/Pixabay

A statisztikák szerint nem kell tőlük félni: kevesebb, mint egy végzetes támadás jut egy évtizedre.

Nőtt az európai farkaspopuláció száma az elmúlt 30 évben, viszont a hozzájuk köthető balesetek száma csökkent – írja a Rakéta.hu. A farkasok a közhiedelemmel ellentétben nem keresik az emberek társaságát, éppen ellenkezőleg. Ennek ellenére megeshet, hogy mindössze pár méteres közelségbe kerülnek hozzánk, akár településhez közeli élőhelyen is.

Nem ajánlott az etetés

A farkasok akkor válhatnak veszélyessé, ha pozitív tapasztalatokat társíthatnak az emberekhez. Amikor a farkasokat etetik, elsőként megtanulnak kéregetni, aztán bizalom alakul ki bennük, később pedig tolakodóvá válnak. Ez történik akkor is, ha az emberek farkaskölyköket próbálnak gondozni. Lehetetlen megjósolni, hogy milyen hatást vált ki egy fiatal állatból az ilyen tapasztalat.

A farkasokról érdemes tudni, hogy még ha adott esetben egy túraösvény közelében bóklásznak, akkor is inkább elbújnak és megvárják, amíg elhaladnak mellettük. Ha pedig meglepik vagy váratlanul rájuk találnak, visszavonulnak, eltávolodnak.

Akárcsak a fiatal kutyákat, úgy a fiatal farkasokat is a játékos kíváncsiság vezérli. Ha rendszeresen megközelítik a lakott területeket, mindig el kell ijeszteni őket.

Legnépszerűbb cikkeink