Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Totális szakszervezeti tiltakozás a „rabszolgatörvény 2.0” ellen

Létrehozva:

Az öt hazai szakszervezeti konföderáció közös levélben tiltakozik a 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése ellen, s minden parlamenti képviselőt egyenként felkérnek, ne szavazza meg a „veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről” szóló törvénytervezetet.

Legalábbis ne a jelenlegi formájában, hiszen abban

bújtatta el a kormány a munkavállalók kizsákmányolására alkalmas kitételt, elterjedtebb nevén a rabszolgatörvény 2.0-át

– közölte Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A mintegy 150 ezer tagot képviselő legnagyobb hazai konföderáció szerint – is – ezzel a törvénnyel egyértelműen a munkáltatóknak kedvez a kormány, ami végtelenül felháborítja a teljes hazai érdekvédelmi mozgalmat felölelő öt szakszervezeti konföderáció – MASZSZ, ÉSZT, SZEF, Liga, Munkástanácsok – vezetői és tagjait.

A MASZSZ egyébként a képviselőknek küldött közös tiltakozó levél mellett nemzetközi összefogást is kezdeményezett. A felháborító és jogtalan, az EU-s normákkal is szembemenő tervezetre a mintegy 60 millió tagot tömörítő Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO figyelmét is felhívta a közelmúltban.

A képviselőknek küldött levélben a MASZSZ súlyosan aggályosnak nevezi, hogy a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter engedélyezhetné, hogy „a munkáltató új munkahelyteremtő beruházás esetén munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot legfeljebb huszonnégy hónap alapulvételével alkalmazzon, amennyiben a beruházás megvalósítása nemzetgazdasági érdek”.

A passzus ellen felhozzák, hogy egyeztetés nélkül született, uniós szabályozási normákat sért, jelentősen rontaná a szakszervezetek alkupozícióit, valamint nem kellően világos, hogy

a munkahelyteremtő beruházás megvalósítása mikor minősül nemzetgazdasági érdeknek.

Legnépszerűbb cikkeink