Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Idén sem marad el a Margó Fesztivál, csak az online térbe költözik

Létrehozva:

Nádasdy Ádám / Fotó: Valuska Gábor

Június 3. és 7. között 5 napon át, 50 programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket a Margó digitális felületein.

Lesznek tematikus beszélgetések, könyvbemutatók, gyerekprogramok, sőt, még rendhagyó dedikálások is.

Június 4-én, Trianon 100 éves évfordulója alkalmából a Margó egy tematikus nappal készül, melynek programjai

különféle szempontok szerint járják körbe Trianon múltját és jelenét.

Az emléknap vendége lesz többek közt Ablonczy Balázs és Ungváry Krisztián történész, bemutatkozik Kötter Tamás II. világháborús novelláit tartalmazó kötete, illetve a Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológia.

A legfrissebb hazai könyvmegjelenések bemutatói mellett idén is jelentkezik a Margó Extra beszélgetés-sorozat, melyben

művészeket, közéleti személyiségek vallanak az olvasáshoz fűződő viszonyukról.

Délutánonként Orvos-Tóth Noémi, Eke Angéla, Török-Illyés Orsolya és Mácsai Pál mesél arról, milyen hatással van életére, munkájára az irodalom. A Margó Extra speciális különkiadásában pedig a Grecsó fivérekkel beszélget Ott Anna, akiknek ősszel mutatkozik be a Várkert Bazárban Többet magunkról című közös produkciójuk.

Az irodalmi beszélgetéseken kívül

kiállításokra, színházba is invitálnak a szervezők.

Egy rendhagyó tárlatvezetés keretében lehet bejárni a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítását, vagy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Felesleges Pillangó című tárlatát. A Trianon emléknapra a Fortepan állított össze egy gyűjteményt korabeli fényképekből, a Katona József Színház színészei pedig egy irodalmi műsorral készülnek. A fesztivál zárónapjának estéjén, június 7-én a Trip Hajó Karanténszínháza tart ősbemutatót: Tóth Krisztina egyfelvonásos felolvasószínházi előadásával ér véget a fesztivál.

Hétvégén a gyerekekre is gondoltak a szervezők,

szombaton a Szívünk rajta program keretében környezettudatosságra nevelő versekkel ismerkedhetnek meg a legkisebbek és a Dödölle című könyv meséit hallgatva Kis-Várday Júlia két kuktájával együtt főzhetnek. Vasárnap délelőtt pedig Gryllus Vilmos koncertjéhez csatlakozhatnak a kicsik.

Mivel a könyves rendezvények egyik elmaradhatatlan programja a dedikálás, a szervezők erre gondoltak: több mint 10 szerző könyvét dedikált változatban is meg lehet majd rendelni, eseményenként 20-20 példányban.

A 2020-as Margó-díj is kiosztásra kerül, fesztivál szervezői idén hatodik alkalommal keresik az év legjobb első prózakötetét, melyre június 30-ig lehet nevezni.

A részletes napi programot ide kattintva tekinthetik meg.

Legnépszerűbb cikkeink