Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Archív cikkek

Egyenruhában masíroztak egy Horthy-megemlékezésen, vádat emeltek ellenük

Létrehozva:

Horthy Miklós a Szatmárnémetibe bevonuló magyar honvédség élén. A felvétel 1940 szeptember 5-én készült, képeslap / Forrás: Wikipedia

Öt ember törvényi tilalom ellenére egyenruhában vett részt a Horthy kormányzóvá választásának 100. évfordulójára szervezett megemlékezésen.

Az eset még március 1-jén történt, mostanra jutottak el a vádemelésig, a vádemelés tényét a fővárosi főügyész közölte szerdán az MTI-vel. Ibolya Tibor közleményében tudatta: a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben szabjon ki két férfival szemben pénzbüntetést, három társukat pedig bocsássa próbára.

A vádirat szerint az öt ember – négy férfi és egy nő – a megemlékezés utolsó helyszínére, az V. kerületi Vértanúk terére egy – korábban a bíróság által megszüntetett – egyesület formaruhájának elemeit viselve jelent meg.

A vádlottak ezzel megszegték a gyülekezési jogról szóló törvényt, amely szerint gyűlésen tilos erőszakot közvetítő vagy megfélemlítő jellegű félkatonai, vagy ahhoz hasonló ruházatot viselve megjelenni, illetve, ha azt a tudomásul vett bejelentés nem tartalmazta, a gyűlésen részt vevők nem viselhetnek védőfelszerelést, egyenruhát vagy azzal összetéveszthető ruházatot.

Az ügyészség a terheltekkel szemben a békés jelleget biztosító korlátozások megsértésével elkövetett gyülekezési szabadság megsértésének vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra – írta Ibolya Tibor.

Legnépszerűbb cikkeink