Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

New Yorkban kijárási korlátozást rendeltek el a zavargások miatt

Létrehozva:

Üres metrókocsi New Yorkban / Forrás: Pixabay

A polgármester és az állam kormányzója együtt hozta meg a döntést.

Élesen bírálja az egyik rendőrszervezet New York városának polgármesterét, mivel az kijárási korlátozást rendelt el – írja az MTI. Bill de Blasio Twitteren jelentette be, hogy helyi idő szerint este 11 és reggel 5 óra között tilos az utcára menni, és megkétszerezik az utcán járőröző rendőrök számát.

A polgármester azért hozta meg ezt a döntést, mert hétfő hajnalra Manhattan negyedben a tüntetők kiraboltak patikát, feltörtek több luxuscikkeket áruló üzletet, és jó néhány autót is felgyújtottak. Az erőszakos tüntetésen egyébként részt vett Blasio 25 éves lánya is, akit letartóztattak.

Az egyik rendőrszervezet élesen bírálta a polgármestert, azzal vádolva, hogy „magára hagyta a rendőröket”.

Az állam kormányzójával, Andrew Cuomóval is folytak egyeztetések a tilalommal kapcsolatban, aki hiányolja, hogy a tüntetők nem jelentkeztek reformjavaslatokkal. Szerinte ugyanis „az nem elég, hogy utcára vonulok és azt mondom, dühös és csalódott vagyok. Pozitív reformpogramokat is fel kell mutatni.” Hangsúlyozta, hogy az erőszakra felbujtók többségükben nem is New Yorkban élnek, hanem más településekről érkeztek a városba.

Cuomo zavarba ejtőnek tartott egynémely rendőri fellépést is, utalva azokra a videókra, amelyek azt mutatták, hogy hétfőre virradóra egy rendőrautót a tüntetők közé vezettek, egy rendőr pedig bors sprayt fújt az egyik demonstrálóra. A kormányzó helytelenítette a rendőri fellépést, és vizsgálatot is elrendelt.

Közben Donald Trump Bibliával a kezében emlegette a hadsereget, és elővett egy 1807-es törvényt, ami engedélyezi az elnöknek, hogy Amerika földjén is bevesse a katonaságot.

A George Floyd halála miatt kialakult zavargásokról írt összes cikkünket itt találják.

Legnépszerűbb cikkeink