Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Még több katonaiskolát akar a kormány

Létrehozva:

A sorkatonaságot egyelőre viszont nem akarják visszahozni.

2030-ra 8-10 honvéd középiskola és kollégium, illetve honvéd kollégium kezdi meg a működését Magyarországon – tájékoztatta a Népszavát a Honvédelmi Minisztérium. Korábban a Magyar Nemzet írta meg, hogy már elkezdődtek az előkészületek a két új katonai középiskola megépítéséhez Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron. Ilyen intézményből hazánkban jelenleg csak egy működik Debrecenben, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium.

A Honvédelmi Minisztérium szerint Székesfehérváron egy már meglévő épület felújításával, átalakításával hoznának létre kollégiumot, míg a hódmezővásárhelyi a Modern Városok Program keretében valósul meg.

Kiderült az is, hogy a helyszínek kiválasztásában fontos szempont volt, hogy az iskola katonai szervezet által biztosított legyen, másrészt pedig hosszú távon megvalósuljon az ország lefedettsége.

– A beruházások célja, hogy a korábban a szocialista kormányok által bezárt honvédelmi iskolák és kollégiumok újra biztos hátteret és utánpótlásbázist adjanak a Magyar Honvédség számára – tájékoztatta a lapot a minisztérium. A katonai középiskolák nagy része azt követően zárt be, hogy 2004-ben megszüntették a kötelező sorkatonai szolgálatot. A minisztérium azt is közölte, hogy a korábbi évekhez hasonlóan továbbra sem szerepel a kormány napirendjén a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése.

Legnépszerűbb cikkeink