Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egyre kevesebb a madár Magyarországon

Létrehozva:

Már a rövidebb távra költöző madaraknál is megfigyelhető a fogyás.

Az erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is megfigyelhető a fészkelőállomány-csökkenés, azaz a madarak száma a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) elemzése szerint, amit az MTI szemléz. Miközben folytatódott az agrár-élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon – közölte az egyesület szerdán az MTI-vel.

A több mint két évtizedes adatsorok átfogó elemzése alapján megállapítható, hogy az állománycsökkenés a hosszú távú – a Szaharától délre tartó – vonulók mellett már a rövid távú – az európai Mediterráneumba tartó – vonulóinkat is érinti.

Az MMM hazánk főbb élőhelytípusaiban számlálja standard módszerekkel 114 madárfaj állományát a fészkelési, 2000 óta pedig a téli időszakban is. Az 1999 és 2019 között eltelt 21 év adatainak részletes elemzéséből kiderül, hogy az európai unióban jelentős csökkenést mutató mezőgazdasági biodiverzitás indikátor (FBI – Farmland Bird Index) értékek Magyarország 2004-es EU-csatlakozásig stabilak voltak, majd az ezt követő második évben csökkenni kezdtek.

Ugyancsak aggodalomra ad okot, hogy a hazai erdei élőhelyek 2017-ig tapasztalható stabil és növekvő értékei (WBI – Woodland Bird Index) 2018-2019-ben megfordultak, és azóta ezeken a területeken is csökkenés következett be.

Legnépszerűbb cikkeink