Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Három pert nyert ma a Magyar Helsinki Bizottság

Létrehozva:

Emberi Jogok Európai Bírósága / Fotó: Adrian Grycuk/Wikipedia

A magyar államnak összesen 15600 euró kártérítést kell fizetnie az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint.

Sosem fordult még elő, ma viszont megtörtént: egy nap alatt három pert nyert Strasbourgban a Magyar Helsinki Bizottság – írják honlapukon.

Az egyik ügy a 2013-as alaptörvény-módosítás utáni tervezett tüntetéshez köthető. Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szeretett volna bejutni a térre, hogy élhessen az Alaptörvényben biztosított gyülekezési jogával, de a rendőrök nem engedték be. A magyar államnak ezért most 2600 eurós, több mint 900 ezer forintos kártérítést kell fizetnie.

A második esetben egy 70 éves férfit bántalmaztak a gyömrői rendőrök. Először egy lopott laptop után kutattak a házában, aztán bevitték a kapitányságra, ahol agyba-főbe verték, a földön vonszolták. Csak akkor hagyták abba, amikor rosszul lett, mentőt nem hívtak hozzá. Az EJEB igazságos elégtételként 10 000 eurós, vagyis 3,5 millió forintos kártérítésre kötelezte a magyar államot.

A harmadik esetben egy szabálysértés miatt börtönben ülő ember kért eltávozást, hogy elbúcsúzhasson végstádiumos rákbeteg édesapjától. A börtönparancsnok ezt nem engedte meg, az édesapa pedig időközben meghalt. A bíróság szerint a magyar állam megsértette a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogát ezért 3000 eurót, több mint egymillió forintot kell fizetnie.

Legnépszerűbb cikkeink