Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Orbán: A műanyag-törvény visszavonásával több száz munkahelyet mentettek meg

Létrehozva:

Az azonnali kérdések órájában a miniszterelnök válaszolt ma a parlamentben – foglalta össze az Origo.

Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselőjének kérdésére a miniszterelnök elmondta, hogy a legfrissebb munkahelyvédelmi számok alapján 1 062 364 fő részesült kormányzati támogatásban. Ez jórészt adó- és járulékkedvezmény. Ezek 2100 milliárd forintnyi forrást hagytak a gazdaságnál. Több mint 7000 vállalkozás vette igénybe a bértámogatást. Az ingyenes digitális képzésre több mint 61 ezer fő jelentkezett, és a diákhitel pluszt több mint 10 ezer hallgató igényelte. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy

Magyarország egy nagyon veszélyes és nehéz időszakon van túl.

Nemzetközi összevetésben is sikeresen védekeztünk. A Jobbikot viszont úgy jellemezte, mint akire nem számíthat az ország.

Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselőjének kérdésére a kormányfő azt válaszolta, július 1-jével kifizetik az 500 ezer forintot az egészségügyi dolgozóknak. Kihangsúlyozta, hogy

Magyarország kormánya sokkal hamarabb lépett a járvány elleni védekezésben,

mint több más ország, és ennek köszönhető a mostani eredmény.

Sebián-Petrovszki László, a DK parlamenti képviselőjének kérdésére a miniszterelnök elmondta, hogy amikor 2010-ben kormányváltás történt, akkor a rokkantnyugdíjak esetében rengeteg visszaélést találtak, és új szabályokat kellett hozni.

Az Alkotmánybíróság ítéletét le kell fordítani döntési nyelvre.

Ma a fogyatékkal élők körében háromszoros a foglalkoztatottság, mint az MSZP kormányzása idején – tette hozzá.

Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti képviselőjének kérdéseire Orbán Viktor elmondta, hogy ha valaki három hónapig járó munkanélküli segély után nem megy el dolgozni, akkor jövedelempótló támogatást kap, de az állam meghirdetett több programot is.

Beszélt az egyszer használatos műanyagok tiltásáról szóló törvényről is, melyet azért vonták vissza, mert több száz ember vesztette el volna a munkáját.

Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselőjének kérdésére a miniszterelnök elmondta, hogy az operatív törzs működését folytatni kell, mert senki sem tudja, hogy ősszel visszatér-e járvány. A törzset Pintér Sándor vezeti a jövőben is.

Hamarosan benyújtják a veszélyhelyzeti időszakot lezáró törvényt.

Viszontválaszában Orbán Viktor kihangsúlyozta, hogy ha nem Kásler Miklós lett volna a miniszter, és ha Szabó Tímeára hallgattak volna, aki azt mondta, hogy ez egy ártatlan járvány, akkor sokkal többen haltak volna meg. A kormányfő Lukács László Györgynek, a Jobbik parlamenti képviselőjének is kiemelte, hogy

Kásler Miklósnak köszönet jár

azért, mert megérezte és megértette, hogy itt egy súlyos járvány is kitörhet, és erről meggyőzte a kormányt.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy azok is fontosak, akik baloldaliként gondolkodnak: „Meg kell próbálni egy nemzeti alapon álló kormánynak a baloldali gondolatokból is építkeznie, így a teljes foglalkoztatás és a közmunka is szimpatikusak a baloldaliak számára.”

Legnépszerűbb cikkeink