Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Soha nem regisztráltak egy nap alatt annyi új koronavírus-fertőzöttet a világban, mint tegnap

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Fotó: Jonathan Nackstrand/AFP

A WHO a szegény országok miatt aggódik, Afrikának 200 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy megbirkózzon a válsággal.

Robbanásszerűen terjed a koronavírus az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Szerda estig ezekről a helyekről összesen 106 ezer új fertőzést jelentettek.

A járvány fokozhatja a hosszú ideje fennálló egyenlőtlenségeket, az éhezést, az alultápláltságot és a lakosság betegségeknek való kitettségét” – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára. A WHO szintén hangsúlyozta, hogy Afrika még évekig nyögheti a koronavírus társadalmi és gazdasági hatásait. A térségnek 200 milliárd dollárra lenne szüksége a feladat leküzdéséhez.

Felkészül: Brazília, Mexikó

Eközben Donald Trump azt fontolgatja, hogy megtiltja a beutazást a latin-amerikai országokból, főleg Brazíliából. Brazíliában több mint 150 ezer aktív fertőzött van jelenleg, közülük több mint 8 ezer állapota súlyos, ezzel a harmadik helyen állnak a világ országainak listáján. Az első helyen továbbra is az Egyesült Államok van 1 millió 120 ezer aktív fertőzöttel.

Mexikóvárosban a hivatalosan közöltnél akár háromszor is magasabb lehet az új típusú koronavírus miatt elhunytak száma. A szövetségi kormány 1332 halálesetet jelentett az új koronavírussal összefüggésben, de halotti bizonyítványokban orvosok 4577 alkalommal jegyezték fel a koronavírust a halál biztos vagy feltételezhető okaként. Ha beigazolódna a gyanú, az azt jelentené, hogy az országban nem 5666 ember halt meg Covid–19-ben, hanem legalább 8911.

Az öreg kontinens

Európában a legtöbb ország már túl van a csúcsponton, fokozatosan enyhülnek a korlátozások. Spanyolországban negyedik napja kevesebb mint 100 áldozatot szed a koronavírus, amire március eleje óta nem volt példa. Olaszországban is esik az aktív fertőzöttek száma, június 3-án megnyitják az ország összes repülőterét. Oroszországban az eddig regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 300 ezret, a napi új esetek száma viszont szerdán az eddigi legalacsonyabb volt.

Világszerte a több mint 5 millió regisztrált fertőzött közül 2 millió már meggyógyult.

Legnépszerűbb cikkeink