Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Zelenszkij ukrán elnök most már készen áll arra, hogy Orbánnal találkozzon

Létrehozva:

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke / Forrás: www.president.gov.ua (CC BY 4.0)

Beiktatásának első évfordulóját ünnepelte, amikor nekiszegezték a kérdést: készen áll-e rá, hogy találkozzon a magyar miniszterelnökkel.

Rendezné a vitás kérdéseket Orbánnal, de nem engedne a nyelvtörvényből az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij – írja az MTI.

„Mindenkinek tudnia kell a(z állam-)nyelvet. Sokak számára az ukrán nem anyanyelv, mint például a beregszásziaknak, de nekik is tudniuk kell az ukrán nyelvet”

– idézte a kérdésről Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál.

„Orbán úr egy éve keresi egy találkozó lehetőségét velem. Mondtam, hogy kész vagyok erre az alapvető fontosságú találkozóra, szeretném, ha aláírnánk egy mindenre kiterjedő memorandumot a biztonsági helyzetről, az egymás iránti tiszteletről, a történelem tiszteletben tartására vonatkozóan” – tette hozzá.

A magyar-ukrán viszony a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvény, különösen az abban lévő nyelvi cikkely miatt romlott meg. Magyarország és kárpátaljai magyar szervezetek elsősorban azt kifogásolják, hogy a nemzetiségi iskolákban az ötödik osztálytól elrendeli a tantárgyak többségénél az áttérést az ukrán nyelvű oktatásra, ami szerintük sérti a kisebbségek már megszerzett jogait.

Budapest a törvény elfogadása óta blokkolja az Ukrajna-NATO Bizottság nagykövetinél magasabb szintű tanácskozásait.

Legnépszerűbb cikkeink