Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Palesztina többé nem működik együtt az USA-val és Izraellel

Létrehozva:

Wikipedia Commons

A palesztin miniszterelnök arra utasította kormányát, hogy mondja fel az együttműködést az Egyesült Államokkal és Izraellel, sőt, a CIA-vel is.

„Vége a biztonsági együttműködésnek az Egyesült Államokkal és Izraellel. A CIA-t már értesítettük a döntésről” – mondta Száeb Erekát palesztin főtárgyaló csütörtökön.

Izrael ragaszkodik 130 ciszjordániai zsidó telep elfoglalásához az Egyesült Államok tervei alapján, ezért már a hét elején is kiújult a konfliktus. Mahmúd Abbász palesztin elnök már kedden közölte: érvénytelennek tekinti az Izraellel és az Egyesült Államokkal kötött valamennyi korábbi megállapodást. A 130 telep elfoglalása volt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök legutóbbi választási kampányának központi ígérete, miután Donald Trump januárban előterjesztett béketerve megengedte a szóban forgó területek Izraelhez csatolását.

Az amerikai béketerv értelmében Ciszjordánia 70 százaléka a palesztinok felügyelete alatt állna, azonban megmaradnának a területen az összesen több százezres zsidó telepek. A palesztin vezetés a kétoldalú szerződések és a nemzetközi jog megsértésének tekinti a tervet.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter sajnálatosnak nevezte Abbász szavait, de a csütörtöki, Erekát-féle bejelentésre még nem érkezett hivatalos amerikai reakció.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. A palesztinok a megszállt területeken hoznák létre saját államukat Kelet-Jeruzsálem központtal.

Legnépszerűbb cikkeink