Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Trump jó dolgokat hallott egy gyógyszerről, így hát beszedi

Létrehozva:

Fotó: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Bár semmi sem bizonyítja, hogy a gyógyszer hatásos lenne koronavírus ellen, sőt mellékhatásai is lehetnek, az amerikai elnök mégis rendszeresen szedi.

Trump még hétfőn, a Fehér Házban számolt be arról az újságíróknak, hogy rendszeresen végeznek rajta tesztet, amik eddig mindig negítv eredményt mutattak koronavírusra, mégis másfél hete hidroxiklorokint szed, amit elsősorban súlyos autoimmun betegségek – mint a lupusz vagy a reumatoid artritisz –, valamint malária kezelésére szoktak alkalmazni – írja a hvg.hu. Mikor megkérdezték, miért szedi, ha nem beteg, annyit válaszolt: „mert jó dolgokat hallottam róla”. Az elnök cinktablettát is szed, arra az esetre, ha mégis elkapná a vírust, gyengébbek legyenek a tünetei.

Az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet, az FDA ugynakkor arra hívja a fel figyelmet, hogy

a hidroxiklorokint egyelőre csak kísérleti úton szabad alkalmazni, mivel súlyos mellékhatásai lehetnek.

Mikor Trumpot arról kérdezték az újságírók, hogy tapasztal-e mellékhatásokat, azt válaszolta: „csak annyit mondhatok most, hogy teljesen rendben vagyok”. A gyógyszert már többször is népszerűsítette az elnök, sőt már a járvány kezdetén egyeztetett a szert gyártó India kormányfőjével, Narendra Modival akadálytalan legyen a hidroxiklorokin Amerikába irányuló exportja.

A gyógyszert nem csak Trump szedi, a CNN egyik munkatársának koronavírusos feleségét is ezzel kezelik, valamint a The New York Times című lap beszámolt arról, hogy Didier Raoult francia orvos azt mondja, eredményeket ért el a Covid-19-es betegek hidroxiklorokinos kezelésével.

Legnépszerűbb cikkeink