Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nálunk panaszolni lehet a rendőri túlkapásokat, máshol már vissza is vonták a rémhírterjesztés-törvényt

Létrehozva:

A napokban több magyar esetben is „túlszaladt” a rendőrség rémhírterjesztéses ügyekben, Bolíviában eltörölték a vonatkozó törvényt.

A bolíviai kormány csütörtökön visszavont több olyan rendelkezést, amely börtönbüntetéssel szankcionálta a pánikkeltő hírek terjesztőit – írja az MTI. Arturo Murillo bolíviai belügyminiszter a döntést bejelentő Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy La Paz tiszteletben tartja a sajtószabadságot és a demokráciát.

A szóban forgó három rendelkezés 1-10 évig terjedő börtönbüntetést helyezett kilátásba

azoknak, akik írott, nyomtatott vagy más formában a közegészségre veszélyes, pánikkeltő híreket terjesztenek. A csütörtöki döntés nem sokkal az után született, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) is túlzónak nevezte a szabályozást.

Idehaza ugyan nem 1-10, de 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a rémhírterjesztés, a napokban néhány embert be is vittek emiatt a rendőrök, leginkább ellenzéki állampolgárokat, akik Facebook-posztokban diktátoroztak vagy tettek egyéb megjegyzéseket. A felháborodás nyomán először Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár szólalt meg, azt mondta:

„A rendőrség túlszaladt az ügyben, az ügyészség pedig megállapította a túlkapást, ez bizonyítja, hogy Magyarország jogállam.”

Aztán Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is hozzátette a magáét:

„Bárki kérhet kártérítést, aki úgy érzi, hibázott vele szemben a hatóság.”

Legnépszerűbb cikkeink