Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kevesebb az öngyilkos Japánban, amióta kijárási korlátozás van

Létrehozva:

Oszaka 2020. május 12-én / Forrás: Shutterstock

20 százalékkal esett vissza az öngyilkosság gyakorisága a szigetországban tavaly áprilishoz képest.

Látványosan csökkent az öngyilkosságok száma Japánban a kijárási korlátozások óta. Bár sokan aggódtak, hogy a lelkisegély-szolgálatok csökkentett működése miatt megugrik az öngyilkosok száma, az április adatok 20 százalékos csökkenést mutatnak az egy évvel korábbiakhoz képest – írja a Guardian. A csökkenés ahhoz is köthető, hogy az emberek több időt töltenek a családjukkal: a tanévkezdést elhalasztották, és ingázni sem kell naponta a munkahelyekre.

Az öngyilkosságok számának csökkenése egy 2003 óta tartó trend Japánban, de ilyen hirtelen csökkenésre még nem volt példa. A hosszútávú csökkenés egyébként inkább a felnőttekre jellemző, az iskolai bántalmazás miatt a gyerekek körében továbbra is súlyos probléma az öngyilkosság. „Katasztrófahelyzetben viszont a felnőttek sem gondolnak az öngyilkosságra” – mondta Yukio Saito, a japán öngyilkosság-megelőző szövetség vezetője a Guardiannek. 2011-ben, a fukusimai katasztrófa után csökkent az öngyilkosságok száma, viszont az 1997-es ázsiai gazdasági válság után 35 százalékkal nőtt. Ebből következtethető, hogy a járvány okozta gazdasági válság után újra fennállhat a veszélye, hogy  többen követnek el öngyilkosságot.

Japánban április közepén tetőzött a járvány, előfordult, hogy egy nap több mint 700 új megbetegedést regisztráltak. Április 16-án a kormány szükségállapotot rendelt el, de a korlátozások náluk kevésbé voltak szigorúak, mint más országokban.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot!

Legnépszerűbb cikkeink