Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Eloltották a csernobili tüzet, de a látványosságok 30 százaléka bánta

Létrehozva:

Fotó: Yaroslav EMELIANENKO / AFP

Csoportos, szándékos gyújtogatás is okozhatta a tüzet.

Április 4. óta lángolt az erdő a csernobili atomerőmű maradványai mellett, ezt sikerült most teljesen eloltani – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ugyan a lángok nem érték el az erőmű maradványait, a szomszédos Zsitomir megyére is átterjedtek. Itt is megszüntették a legtöbb tűzgócot.

Az ügyben nyomozást indítottak, és felderítettek egy-két elkövetőt, akik azt vallották, hogy véletlenül okoztak tüzet. Ugyanakkor a nagy és szétszórt kiterjedés miatt a hatóságok gyanúja szerint akár csoportosan elkövetett szándékos gyújtogatás is történhetett a térségben.

A széljárás miatt a csernobili és a Zsitomir megyei tüzek füstje április közepén néhány napig jelentősen rontotta Kijev levegőjének minőségét. Az ukrán főváros napokra a világ legrosszabb levegőjű városává vált, a főpolgármester azt tanácsolta kijevieknek, hogy maradjanak otthon, és lehetőleg tartsák zárva a lakásuk ablakait.

Jaroszlav Jemeljanenko, a csernobili utazásszervezők vezetője szerint a tűzben a turisztikai látványosságok legalább 30 százaléka helyrehozhatatlanul megsemmisült.

Legnépszerűbb cikkeink